Zmień tych 20 produktów na zdrowszą wersję.
Na pewno wiele razy spotkałaś się ze stwierdzeniem, że zdrowa dieta więcej kosztuje. Albo że kogoś nie stać, żeby jeść zdrowo. Nigdy tego nie zrozumiem, naprawdę. Można jeść tanio i zdrowo albo kosztownie i bez jakości. Oczywiście, czytajmy składy i kupujmy rozsądnie, czyli tak, żeby nie marnować niewykorzystanego jedzenia. Poniżej pokazuję zdrowsze zamienniki 20 produktów, które bardzo często pojawiają się w jadłospisie Polaków.
Bywa, że zdrowsze zamienniki są droższe od swojego niezdrowego (albo mniej zdrowego) odpowiednika, ale weźmy pod uwagę, że warto zjeść mniej zdrowszego niż odwrotnie. Nie jestem ortodoksyjna i pamiętajcie proszę że to produkty, które MY zamieniamy. Na pewno znajdzie się ich więcej, a także innych (może tańszych lub jeszcze zdrowszych) zamienników.
CO ZMIENIĆ? | ZDROWSZE ZAMIENNIKI | DO CZEGO WYKORZYSTAĆ? |
1. śmietana | jogurt | zupy, sałatki, sosy |
2. jogurt owocowy | jogurt naturalny z owocami | drugie śniadanie |
3. muesli | płatki owsiane/płatki jaglane z dodatkiem orzechów i suszonych owoców | śniadanie |
4. cukier | miód/ksylitol/stewia/syrop z agawy | desery, napoje |
5. słodkie napoje | soki świeżo wyciskane | |
6. gotowe dżemy | domowe przetwory | desery, wypieki |
7. biała mąka | mąka pełnoziarnista/mąka bezglutenowa | słodkie wypieki, pieczywo, zagęszczanie |
8. frytki ziemniaczane | frytki z batata i marchewki | |
9. margaryna | masło, masło klarowane/oliwa/awokado | kanapki, przyrządzanie potraw |
10. biała sól | sól himalajska, kłodawska | |
11. płatki smakowe | płatki kukurydziane dobrej jakości z miodem lub kakao | śniadanie |
12. biały ryż | ryż naturalny/kasza jaglana/kasza gryczana | dania obiadowe |
13. bułka tarta | sezam/otręby/siemię lniane | panierki |
14. gotowy budyń | budyń z kaszy jaglanej | śniadania, desery |
15. sos majonezowy | sos jogurtowy | |
16. wędliny | mięso pieczone w rękawie | |
17. cukierki | suszone owoce | |
18. napój energetyczny | czerwona herbata pu-erh | |
19. mięso wieprzowe | drób | |
20. sałata lodowa | sałata masłowa |
Zacznij od niewielkich kroków, nie musisz od razu przechodzić na drakońską dietę. Pomijam, że słowo dieta wypaczyło się bardzo i kojarzy z odchudzaniem, postanowieniami noworocznymi i dużymi ograniczeniami. Tymczasem dieta, to nic innego, jak sposób odżywiania, a ten pełni kluczową rolę w codziennym życiu: wpływa na zdrowie, samopoczucie, pracę mózgu i naszą wydajność. Nie twierdzę, że jednorazowa wymiana majonezu na jogurt od razu poczyni zauważalne zmiany, co to to nie! Ale już systematyczne wprowadzanie do menu kiszonek, ograniczenie spożycia słodzonych napojów i białego cukru zrobi naszym organizmom różnicę.
Zdrowsze zamienniki, czyli jakie?
Przez zdrowsze zamienniki rozumiem takie, które mają:
- sprawdzony, możliwie najkrótszy skład
- są dobrej jakości (ograniczona ilosć dodatków, konserwantów, ulepszaczy)
- są pozyskiwane możliwie najbliżej miejsca zamieszkania (krótszy transport i dieta oparta o warzywa oraz owoce z naszej strefy klimatycznej)
Jeśli chcecie dodać jeszcze coś do listy tych 20, dopisujcie swoje pomysły w komentarzach.
Uważasz, że ten wpis może się komuś przydać? Polub go i udostępnij!
A dlaczego drób ma być zdrowszy niż wieprzowina? Ten w sklepach jest faszerowany antybiotykami…
Po pierwsze można spokojnie kupić drób z chowu bez antybiotyków. Po drugie stosowanie pasz z antybiotykami jest zabronione. Po trzecie kiedy świnie chorują, też dostają antybiotyki ;).
Ponadto: drób ma mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięs,
zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, ma też więcej pełnowartościowego i łatwoprzyswajalnego białka.
A indyk nie lepszy?
Może być i indyk 🙂 drób ogółem.
1. Co do mąki, wcale a wcale bezglutenowa nie jest lepsza od zwykłej białej. Gluten jest nam potrzebny !
2. Sól to sól, czy himalajska, kłodawska czy jakakolwiek inna, nie ma to najmniejszego znaczenia.
3. I biały ryż i brązowy i każdy inny ma wartości odżywcze, więc niekoniecznie dobre jest całkowite jego wyeliminowanie.
4. Frytki ziemniaczane jeśli upieczemy w piekarniku będą zdrowe i smaczne. Ziemniaki nie są złe, są zródłem przede wszystkim potasu…..
Dużo by wymieniać, szaleństwo na zdrowe jedzenie zaczyna mnie przerażać…. Liczy się przede wszystkim UMIAR !
Ależ masz rację, tylko że tu nie ma żadnego szaleństwa. Mąki bg wymienione są z oczywistych względów dla osób, które glutenu nie mogę. Pochodzenie soli ma ogromne znaczenie w świetle oceny jej czystości, choć działanie ma takie samo.
Biały ryż jest oczyszczony, zgodnie ze stanem mojej wiedzy brązowy/dziki/kasze mają więcej wartości odżywczych.
Z frytkami się zgadzam – miło mieć alternatywę :). Dzięki za wartościowy komentarz
chciałabym wiedzieć co złego jest w sałacie lodowej?
Absolutnie nic złego 🙂 po prostu masłowa ma więcej wartości odżywczych.
Mam cukrzyce ciążową. Czytam tabele odżywczą na opakowaniach produktów. Okazuje się, że mały jogurt naturalny zawiera cukrów naturalnych 2x więcej niż duża śmietana. No to jakie to zdrowe?
To chyba oczywiste, że osoby cierpiące na jakiekolwiek schorzenia kierują się własnymi potrzebami dietetycznymi. Jogurt zawiera mniej kwasów tłuszczowych i cholesterolu.