FOOD

Terrina truskawkowa. Nie zdążysz się nią podzielić, jest tak smaczna!


Sezon truskawkowy w pełni, podobnie jak poszukiwania nowych przepisów. Myśleliśmy o deserze słodkim, ale z kwaśną nutą, lekkim i oddającym w pełni smak i aromat truskawek. Receptura wpadła w moje ręce zupełnie przypadkowo, ale przynajmniej raz w roku będę ten deser robić, ponieważ jest obłędny w smaku. Terrina truskawkowa ma idealną konsystencję, nie jest przesłodzona, a do tego orzeźwiająca bo prosto z lodówki z wyraźną cytrusową nutą. Mięta zdecydowanie ją podkręca, ale nie każdy lubi, dlatego można ozdabiać zgodnie z własnym smakiem.

terrina truskawkowa

terrina truskawkowa

 

terrina truskawkowa

Zaprezentowany w tym wpisie deser z powodzeniem można zrobić w pucharkach, wykorzystać do niego czekoladę, a żelatynę zastąpić wegańskim agarem. Niestety nigdzie w pobliżu go nie znalazłam, stąd użycie żelatyny.

Angielskie truskawki w pełni sezonu są równie smaczne, co polskie. To informacja dla wszystkich czytelników z Wielkiej Brytanii, którym w głowach zaświtać może pomysł kupowania owoców w tak zwanym polskim sklepie ;). W razie potrzeby truskawki można nabyć na większości farm.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, udostępnij go swoim znajomym i zostań ze mną na dłużej TUTAJ.
Po inne przepisy zapraszam do działu KUCHNIA.


8
Dodaj komentarz

avatar
5 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
SimplyAnna w 2017 roku. Tego nie było w planach. - SimplyAnnaOchłoda w gorące dni - kompot z rabarbaru. - SimplyAnnaAnna Bartnik | simplyanna.plJoanna B.Ela Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
wczerni
Gość

Taka alternatyw dla pana coty 🙂

Anna Bartnik | simplyanna.pl
Gość

Dokładnie!

Ela
Gość
Ela

A po co żelatyna? Przecież śmietana ubita z cukrem sama sie utrzyma, nawet bez cukru da rade.

Anna Bartnik | simplyanna.pl
Gość

Żelatyna zmienia konsystencję kremówki z bitej śmietany w kremową piankę. Można użyć roślinnego agaru.

Bez tego składnika deser nie będzie trzymał kształtu, można zrobić do pucharków ale nie dużej formy.

Joanna B.
Gość
Joanna B.

Przepis nie wyszedł. Po 20 godz w lodówce nadal pływał i spod warstwy przypominającej rzadką kaszę mannę puszczał wodę.
W liście składników jest nieco inna ilość pudru niż w dalszej części przepisu… może coś jeszcze się w tym przepisie pomerdało? Kicha a nie deser 🙁

Anna Bartnik | simplyanna.pl
Gość

Ilość cukru pudru nie ma żadnego wpływu na deser, oprócz smaku (fktycznie 2 łyżki można dodać do kremówki). Jeśli cokolwiek miało konsystencję kaszy manny, to znaczy, że zostało źle zrobione: źle rozprowadzona żelatyna albo przebita kremówka.

trackback

[…] Po inne przepisy zapraszam do działu KUCHNIA. Znajdziesz tam m.in. terrinę truskawkową! […]

trackback

[…] Na terrinę truskawkową. […]