Terrina truskawkowa. Nie zdążysz się nią podzielić, jest tak smaczna!
Sezon truskawkowy w pełni, podobnie jak poszukiwania nowych przepisów. Myśleliśmy o deserze słodkim, ale z kwaśną nutą, lekkim i oddającym w pełni smak i aromat truskawek. Receptura wpadła w moje ręce zupełnie przypadkowo, ale przynajmniej raz w roku będę ten deser robić, ponieważ jest obłędny w smaku. Terrina truskawkowa ma idealną konsystencję, nie jest przesłodzona, a do tego orzeźwiająca bo prosto z lodówki z wyraźną cytrusową nutą. Mięta zdecydowanie ją podkręca, ale nie każdy lubi, dlatego można ozdabiać zgodnie z własnym smakiem.
Zaprezentowany w tym wpisie deser z powodzeniem można zrobić w pucharkach, wykorzystać do niego czekoladę, a żelatynę zastąpić wegańskim agarem. Niestety nigdzie w pobliżu go nie znalazłam, stąd użycie żelatyny.
Angielskie truskawki w pełni sezonu są równie smaczne, co polskie. To informacja dla wszystkich czytelników z Wielkiej Brytanii, którym w głowach zaświtać może pomysł kupowania owoców w tak zwanym polskim sklepie ;). W razie potrzeby truskawki można nabyć na większości farm.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, udostępnij go swoim znajomym i zostań ze mną na dłużej TUTAJ.
Po inne przepisy zapraszam do działu KUCHNIA.
Taka alternatyw dla pana coty 🙂
Dokładnie!
A po co żelatyna? Przecież śmietana ubita z cukrem sama sie utrzyma, nawet bez cukru da rade.
Żelatyna zmienia konsystencję kremówki z bitej śmietany w kremową piankę. Można użyć roślinnego agaru.
Bez tego składnika deser nie będzie trzymał kształtu, można zrobić do pucharków ale nie dużej formy.
Przepis nie wyszedł. Po 20 godz w lodówce nadal pływał i spod warstwy przypominającej rzadką kaszę mannę puszczał wodę.
W liście składników jest nieco inna ilość pudru niż w dalszej części przepisu… może coś jeszcze się w tym przepisie pomerdało? Kicha a nie deser 🙁
Ilość cukru pudru nie ma żadnego wpływu na deser, oprócz smaku (fktycznie 2 łyżki można dodać do kremówki). Jeśli cokolwiek miało konsystencję kaszy manny, to znaczy, że zostało źle zrobione: źle rozprowadzona żelatyna albo przebita kremówka.
[…] Po inne przepisy zapraszam do działu KUCHNIA. Znajdziesz tam m.in. terrinę truskawkową! […]
[…] Na terrinę truskawkową. […]