Tarta z łososiem i szparagami – przepis.
Kryminalny piątek? No pewnie! Na zrobienie czeka ta pyszna tarta z łososiem i szparagami. Zbliża się weekend, trwa karnawał zatem czas na nowy przepis. Tarta z łososiem i szparagami. Brzmi smacznie? Proszę bardzo!
TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI
Czas przygotowania: 60 minut (przygotowanie + pieczenie) + 30 minut (schłodzenie ciasta)
Skala trudności: 3/5
Czasochłonność: 3/5
Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
80g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
Przesianą mąkę, sól, cukier rozcierać z pokrojonym na małe kawałki masłem. Dodać łyżkę wody, zagniatać póki ciasto nie będzie gładkie. Jeśli będzie zbyt suche – dodać drugą łyżkę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (ok. pół godziny powinno wystarczyć).
Tarta z łososiem i szparagami – nadzienie:
150 g świeżego łososia bez skóry
½ pęczka zielonych szparagów (teraz pewnie ze słoika)
8 pomidorów koktajlowych albo 2-3 zwykłe
100ml śmietanki 30%
2 jajka od szczęśliwej kury
150g mozzarelli
sól, pieprz
Składniki pokroić: mozarellę osączoną z płynu na kawałki, łososia w dużą kostkę, szparagi na 2-3 centymetrowe kawałki a pomidory koktajlowe na pół.
Foremkę (nie musi być typowa do tarty) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto trzeba rozwałkować tak, żeby z każdej strony był 2 cm zapas. Ciastem wykładamy formę, zaklejamy też boki formy. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu spód należy trochę schłodzić. Następnie wykładamy składniki nadzienia na przemian łososia, szparagi, pomidory. Jajka i śmietankę należy rozmącić, doprawić solą i pieprzem (można też dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub dowolną przyprawę). Wylewamy całość na tartę, na wierzchu kładziemy mozarellę i pieczemy około pół godziny w 180 stopniach. Tartę warto przykryć folią aluminiową, wtedy nie wyschnie wszystko na wiór. Jeśli lubicie zrumieniony ser to jeszcze 10 minut podpiekacie bez folii.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Wygląda smakowicie!
Chwilę Cię już obserwuję i nadszedł czas na nominację do Liebster Blog Award, zapraszam do zabawy http://podwojnie-szczesliwa.blogspot.com/p/blog-page_18.html
Pysznie wygląda. Uwielbiam tarty, łososia i szparagi. A ja zapraszam do mnie na tartę cebulową ;-))
Aniu ta tarta!!! ale zrobiłam się głodna, wypróbuję przepis 🙂 musze sie jeszcze przyznać że robiłam sałatkę z winogronami z twojego bloga mmmmmniam…
pozdrawiam 😉
Super, bardzo się cieszę. Myślałam, że nikt nie korzysta z przepisów ale jeśli jednak to może będą jeszcze jakieś.
wygląda bardzo apetycznie, miałam zrobić lekko zmodyfikowaną i jeszcze się za nią nie zabrałam, aale przymierzam się przymierzam się 😀