PRZEPISY I TIPY

Szybki deser. Ciasto francuskie z jabłkiem.


Moja mama często powtarza, że najlepsi goście to Ci, którzy nie siedzą za długo. A co powiedzieć o tych, co wpadają niezapowiedziani? Ja tam lubię takie wizyty (wtedy, gdy mam wysprzątany dom, kawę w pojemniku i wyspane dziecko). Tak czy siak, wypadałoby mieć czym poczęstować, dlatego zawsze pod ręką – czyli w zamrażarce – mam kilka paczek ciasta francuskiego. OMG! Gotowe ciasto! Tak właśnie – jest niezawodne.

Ciasto francuskie z jabłkiem, choć się suszy i kruszy, potrafi być bardzo efektowne. Lubię je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. W domu każdy znajdzie jakieś owoce, u mnie tym razem padło na jabłka. I chociaż deser wcale nie był dla gości, świetnie się dla nich nadaje. Wykonanie z pieczeniem to 25 minut – ekspres.

Ciasto trzeba rozmrozić, to trwa do 10 minut. Każdy płat przecinam na pół, na środku kładę kawałek jabłka, posypuję odrobiną cukru i cynamonu, a następnie zawijam boki (jak na zdjęciu). Do 15 minut w temperaturze 175-180 stopni i włala – gotowe! Idealne dla tych, co to bułkę przez bibułkę i tych, co bibułki w życiu na oczy nie widzieli. Ciasto francuskie z jabłkiem gotowe :D.

.
DSC_0494

.
DSC_0511

.
DSC_0509

.
francuskie z jabłkiem

.
francuskie z jabłkiem 2

.
Smacznego!

P.S. Będę wdzięczna za jakiś przepis na ciasto francuskie w wersji wytrawnej, najlepiej bezmięsnej. Ktoś coś?


avatar
3 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Anna BartnikMartaguestAli Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Ali
Gość
Ali

szpinak (ale koniecznie swiezy a nie mrozony) z serem feta – zapieczone wciescie francuskim pycha! 🙂

Anna Bartnik
Gość

Ali, a to nie wychodzi jakieś suche w środku? Coś oprócz tych dwóch składników?

Ali
Gość
Ali

nie no oczywiscie ze jest tego wiecej 🙂 Najpierw na patelni troche cebulki z czosnkiem podsmazyc, potem do tegoszpinak zeby sie zeszklil i teraz sa rozne opcje – albo smietanka, albo roztrzepane jajko, albo razem polaczone – nastepnie przyprawic sola, pieprzem itp wedle uznania na koniec wymieszac z feta, wylozyc na ciasto francuskie – na wierzch mozna troche startego zoltego sera i do piekarnika na 40 min. Pycha!

guest
Gość
guest

jak ktoś ma formę na babeczki, to można wykroić z ciasta kwadraty i wyłożyć formę ciastem, dodać nadzienie. Wtedy wygląda super, nada się dla gości;-). A jeżeli nie lubisz tuńczyka to można zrobić nadzienie np. z kurczaka, kukurydzy, papryki, dodać pomidory w puszcze, doprawić ziołami i już! Tyle że nie jest bezmięsne:(

Anna Bartnik
Gość

Świetny pomysł z foremkami, dzięki!

Anna Bartnik
Gość

Haha widzisz, a ja bym walnęła szpinak i fetę i czekała aż wyjdzie coś cudownego. Dzięki za przepis <3

guest
Gość
guest

szpinak z fetą:) może też być plus tuńczyk

Anna Bartnik
Gość

O nie, tylko nie tuńczyk! Ale pomysł pojawia się po raz drugi, więc na pewno spróbuję, dzięki!

Marta
Gość
Marta

Zdolna Cukierniczka :* ciasto francuskie można zrobić na wiele sposobów, francuskie, pół-francuskie, drożdżowo-francuskie, wszystkie robiłam i każde inne, każde pyszne. Co do farszu może być na słodko z czekoladą, może być na słono np. z kapustą, z pieczarkami, z parówką i serem żółtym.

Anna Bartnik
Gość

Dlatego kupuję gotowe (taka ze mnie cukierniczka), wydaje mi się bardzo czasochłonne 😀 a tak szybko, czysto i bezboleśnie.

Zapisz mnie na newsletter!
Chcę odebrać darmowy e-book z przepisami.
Dbamy o Twoją prywatność.