PRZEPISY I TIPY

Szybki deser. Ciasto francuskie z jabłkiem.

Moja mama często powtarza, że najlepsi goście to Ci, którzy nie siedzą za długo. A co powiedzieć o tych, co wpadają niezapowiedziani? Ja tam lubię takie wizyty. Tak czy siak, wypadałoby mieć czym poczęstować, dlatego zawsze pod ręką – czyli w zamrażarce – mam kilka paczek ciasta francuskiego. OMG! Gotowe ciasto! Tak właśnie – jest niezawodne. Zwłaszcza, kiedy chcę przygotować ciasto francuskie z jabłkiem.

Ciasto francuskie z jabłkiem.

Ciasto francuskie z jabłkiem, choć się suszy i kruszy, potrafi być bardzo efektowne. Lubię je zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. W domu każdy znajdzie jakieś owoce, u mnie tym razem padło na jabłka. I chociaż deser wcale nie był dla gości, świetnie się dla nich nadaje. Wykonanie z pieczeniem to 25 minut – ekspres.

Ciasto trzeba rozmrozić, to trwa do 10 minut. Każdy płat przecinam na pół, na środku kładę kawałek jabłka, posypuję odrobiną cukru i cynamonu, a następnie zawijam boki (jak na zdjęciu). Do 15 minut w temperaturze 175-180 stopni i włala – gotowe! Idealne dla tych, co to bułkę przez bibułkę i tych, co bibułki w życiu na oczy nie widzieli. Ciasto francuskie z jabłkiem gotowe :D.

DSC_0494

.

ciasto francuskie z jabłkiem

.

ciasto francuskie z jabłkiem 2

.

francuskie z jabłkiem

.

francuskie z jabłkiem 2

.
Zrobiłam też ciasto francuskie w wersji wytrawnej i również polecam: ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem.

10 comments

      • Ali 16 października, 2014 at 19:15 Odpowiedz

        nie no oczywiscie ze jest tego wiecej 🙂 Najpierw na patelni troche cebulki z czosnkiem podsmazyc, potem do tegoszpinak zeby sie zeszklil i teraz sa rozne opcje – albo smietanka, albo roztrzepane jajko, albo razem polaczone – nastepnie przyprawic sola, pieprzem itp wedle uznania na koniec wymieszac z feta, wylozyc na ciasto francuskie – na wierzch mozna troche startego zoltego sera i do piekarnika na 40 min. Pycha!

  1. Marta 17 października, 2014 at 13:59 Odpowiedz

    Zdolna Cukierniczka :* ciasto francuskie można zrobić na wiele sposobów, francuskie, pół-francuskie, drożdżowo-francuskie, wszystkie robiłam i każde inne, każde pyszne. Co do farszu może być na słodko z czekoladą, może być na słono np. z kapustą, z pieczarkami, z parówką i serem żółtym.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.