Sernik jaglany. Deser, który na stałe zagości w twoim menu.
Sernik jaglany, a w zasadzie tarta z kremem jaglanym jest idealnym deserem/przekąską dla osób, które dbają o codzienną dietę, chcą ją wzbogacić w kaszę jaglaną i nie jest im obojętny smak tego, co jedzą. To ciasto naprawdę rozpływa się w ustach, jest banalnie proste i nie wymaga pieczenia. Poza tym jest daniem bezglutenowym i wegańskim.
Dlaczego kasza jaglana?
Jako jedna z niewielu ma właściwości zasadotwórcze (podobnie jak kasza gryczana). Co to oznacza? Jeśli nasz organizm jest zakwaszony, a układ odpornościowy wyraźnie niedomaga, potrzebne jest wzmocnienie naszych jelit. Warto w takiej sytuacji zadbać, by w codziennej diecie znajdowały się posiłki z kaszy jaglanej. Jak już wspomniałam nie zawiera glutenu, a do tego jest lekkostrawna.
Kasza jaglana powinna również znaleźć się w jadłopisie wegan i wegetarian, ponieważ ma dużo łatwo przyswajalnego białka. Zawiera żelazo, miedź i witaminy z grupy B, krzemionkę, lecytynę, witaminę E. Ze względu na stosunkowo wysoki idenks glikemiczny nie jest polecana diabetykom.
Sernik bez sera.
Nie wszyscy lubią smak kaszy jaglanej. Nieprawidłowo przyrządzona, ale również w zależności od odmiany, potrafi być gorzkawa. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak słodkich i o ile przyrządzenie „tradycyjnego obiadu” z kaszą jaglaną w roli głównej nie wymaga przepisu, do pomysłu na tartę-sernik z kaszy jaglanej warto sięgać. Świetna opcja dla łasuchów, którym zależy na zbilansowanej diecie i zdrowym odżywianiu.
Ciasto jest kruche, a krem delikatny. Do tego przepisu wykorzystałam formę do tarty o średnicy 24 cm.
Spód (zmodyfikowany przepis Marty Dymek z Jadłonomii)
Na spód możesz wykorzystać dowolny przepis na tartę, warto jednak zaoszczędzić czas i energię i zrobić najprostszy spód migdałowy:
- pół szklanki daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
- 2 szklanki migdałów
- pół płaskiej łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
Migdały z solą należy zmiksować do uzyskania mąki migdałowej. Daktyle odsączyć i zblendować z mąką oraz olejem kokosowym do uzyskania kleistej, dosyć gęstej masy (nie powinna się kruszyć, a jeśli się kruszy dodawaj po pół łyżki wody do uzyskania oczekiwanego efektu). Formę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem oblepiamy brzegi oraz spód. Schładzamy w lodówce. NIE WYMAGA PIECZENIA.
Krem
- szkanka kaszy jaglanej
- cztery szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe z ryżowym 50:50)
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki oleju kokosowego
- sok z połowy cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli himalajskiej
Wszystkie składaniki umieść w rondlu/garnku i gotuj co jakiś czas mieszając aż kasza wchłonie cały płyn. Jeśli nie będzie jeszcze idealnie miękka, spokojnie można dolać szklankę mleka i gotować dalej. Po zdjęciu z ognia całość należy zblendować. Uzyskany w ten sposób budyń odstawić na 15 minut żeby przestygł, następnie wylać na wcześniej przygotowany spód i schładzać w lodówce przez dwie godziny, a najlepiej całą noc.
Do dekoracji ulubione owoce.
posiadam w domu otręby jaglane, myślę, że ze względu na swoją strukturę mogą nadać się nawet lepiej niż sama kasza, prawda? Nie wiem jednak jak zachowają się w tej całej mieszance. Pomysł na ciasto super, zwłaszcza jak się nie ma piekarnika 😀
Moj mąż zrobil!!!Jest pyszne, dość slodkie.ILE KALORII moze miec taki jeden kawalek???
<3 super. Nie mam pojęcia ile kcal, ale na pewno zdrowsze te kalorie :D.
[…] Sernik jaglany […]