Ekspresowa sałatka z rukolą fetą i grejpfrutem w efektownym wydaniu!
Od tygodnia opracowuję różne przepisy. Wśród nich są mniej lub bardziej udane, ale ta ekspresowa sałatka z rukolą i fetą, to jedna z lepszych, jakie jadłam. Jest delikatna, ale wyrazista, a dzięki cytrusowemu wykończeniu idealna na wiosnę i lato.
Sałatka z rukolą, fetą i grejpfrutem – SKŁADNIKI:
- pół paczki rukoli
- ser feta
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- grejpfrut (najlepiej czerwony)
- syrop klonowy lub miód (odrobina, 1/3 łyżeczki)
Sałatka z rukolą – WYKONANIE:
Sałatka z rukolą i fetą, to prawdopodobnie jedna z najprostszych sałatek, jakie jedliście. No, może poza klasykiem caprese czyli pomidorami z mozarellą. Do czego ją podawać? My jedliśmy ją z rybą (dorsz, morszczuk, okoń – raczej delikatne mięso), ale świetnie pasuje również jako dodatek do różnych przekąsek.
Rukolę należy upłukać i osuszyć, fetę pokroić w kostkę, a grejpfruta obrać (warto połówki wydrążyć i podać w nich sałatkę, ale należy pamiętać o uprzednim wyczyszczeniu owoców – przeczytaj mój wpis o chemii na owocach). Cząstki grejpfruta pozbawić białych błon (są gorzkie) i dodać do sałatki.
Łyżkę oliwy wymieszać z łyżką soku z grejpfruta i odrobiną miodu lub syropu klonowego. Połączyć z pozostałymi składnikami, posolić i popieprzyć do smaku.
Nie mam nic przeciwko, żebyście w komentarzu tu lub na facebooku podzielili się swoimi ulubionymi przepisami na wiosenne sałatki. Już niedługo zacznie się sezon na nowalijki (nie wierzcie tym, które już się pojawiają, bo z wyjątkiem ziół, warzywa korzeniowe mają jeszcze chwilę czasu).
Lubicie takie nietypowe połączenia i używanie owoców razem z mięsem lub warzywami? Coraz częściej skręcam właśnie w tę kulinarną stronę i zachwycam nowymi dla mnie smakami. Kurczak w sosie truskawkowym, pomidory z truskawkami, arbus w połączeniu z delikatnym mięsem i wiele innych. Już niedługo podzielę się z Wami kolejnymi przepisami!