PRZEPISY I TIPY

Rozgrzewająca zupa cebulowa.

zupa cebulowa

ZUPA CEBULOWA

Najlepsza na jesień i zimę. Bardzo aromatyczna, smaczna i naprawdę rozgrzewająca. Na dodatek banalnie prosta w wykonaniu, idealna dla wegetarian (dla wegan również, jeśli zastąpią czymś masło). Zupa cebulowa poleca się na sezon jesienno-zimowy!

zupa cebulowa 4

ZUPA CEBULOWA – składniki
(bardzo przepraszam, ale „na oko” to idealne określenie) na 6/8 porcji:

– 10 cebul średniej wielkości (zupa cebulowa, zatem podstawą jest cebula aromatyczna i zdrowa)
– suszony tymianek
– 3 marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 1 pęczek natki pietruszki
– pół szklanki whisky (ok. 100ml)
– 2 duże łyżki masła
– sól, pieprz
– 1/2 ząbka czosnku
– opcjonalnie: por i seler

DSC_0630

.

ZUPA CEBULOWA – wykonanie:

1. W garnku zagotuj wodę z marchewkami, korzeniem pietruszki, czosnkiem i połową natki. Jeśli chcesz, możesz wrzucić także por i seler (ja tego nie robię ze względu na alergię).

2. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki (koniecznie usuń piętki z cebuli). Następnie na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę. Niech się smaży do delikatnego zeszklenia – nie powinna się przypalić. Posyp tymiankiem żeby uwolnił aromat na patelni.

DSC_0633

3. Cebulę dodaj do gotującego się bulionu warzywnego. Wlej także przygotowaną whisky (nie podpijaj!). Gotuj tak długo, aż cebula zmięknie (i wyśpiewa całą prawdę)*.

4. Zblenduj zupę. Pozostałą nać pietruszki drobno posiekaj i posyp nią danie. Całość świetnie smakuje z najprostszymi grzankami z masłem.

zupa cebulowa

Zupa jest oczywiście bezalkoholowa. Trunek oddaje cały swój smak i aromat, a alkohol odparowuje. Jest pyszna, aromatyczna, delikatna z odrobiną słodyczy. Nie ma mięsa i w ogóle go nie potrzeba w tej zupie. Robi się prawie sama ;).

Zupa cebulowa jest zdrowa, ma właściwości rozgrzewające i naprawdę najlepiej smakuje, kiedy za oknem plucha lub siarczysty mróz. Nie robi tego, co surowa cebula, a więc nie zniszczy Wam oddechu na resztę dnia. Nie należy też do zup lekkostrawnych, ale jej smak i aromat w stu procentach to wynagradzają. W wersji francuskiej zupę można „zapiekać” w piekarniku z tostem i serem na wierzchu. Wierzę, że wtedy smakuje równie wyśmienicie, ale jej kaloryczność drastycznie rośnie.

INNE:

ZUPA KREM Z DYNI PIŻMOWEJ

PRZEPIS NA GULASZ

3 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.