PRZEPISY I TIPY

Pudding z siemienia lnianego – zamień chia na polski superfood!

pudding z siemienia lnianego

Chia jest świetne. Sama przyrządzam z niego ulubiony deser, ale pomimo swoich cennych właściwości, nie zawsze mamy swobodny dostęp do szałwii hiszpańskiej. Dlaczego zatem nie skorzystać z tego, co rodzime i łatwodostępne? Siemię lniane, bo o nim mowa, jest równie dobre i można je wykorzystać w podobny sposób, np. na pudding z siemienia lnianego.

 

SIEMIĘ LNIANE CZY CHIA?

Każde z tych ziaren ma zalety, którymi możemy kierować się przy podejmowaniu decyzji. Nasiona chia zawierają niemal 3 razy więcej wapnia od lnu, dlatego zaleca się je osobom z niedoborami wapnia lub dietą ubogą w wapń, eliminującą nabiał. Siemię lniane ma więcej magnezu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a dodatkowo jest dużo tańsze.

Oba rodzaje ziaren zawierają przeciwnowotworowe aktyoksydanty – lignany (siemię zawiera ich aż 100 razy więcej niż jakakolwiek inna roślina!), błonnik i kwasy Omega 3.

 

JAK SPOŻYWAĆ SIEMIĘ LNIANE?

Siemię lniane można stosować zarówno w postaci całych ziaren lub zmielone. Składniki ze zmielonego siemienia lepiej się wchłaniają, dlatego zdrowiej będzie używać właśnie tej formy ziaren. W celu zabezpieczenia błony śluzowej przewodu pokarmowego, siemię należy zalać wodą i wypić kiedy spęcznieje. Siemię ma stosunkowo neutralny smak, ale jednak nie wszystkim będzie odpowiadał, dlatego można do niego dodać łyżeczkę miodu.

Napar: dwie łyżki siemienia gotować 10 minut w dwóch szklankach wody. Napar pić na czczo.

Osobiście siemię dodaję do wielu potraw jako zamiennik jajka, ale także w celu zwiększenia spożycia: do owsianek, jogurtów, wypieków, racuchów itd. Oprócz tego siemię stosuję jako „lepik” we wszelkich kotletach, pulpetach i babeczkach. Zazwyczaj wystarcza łyżka siemienia na 1/3 szklanki wody.

Innym sposobem na wykorzystanie polskiego superfood, jest pudding z siemienia lnianego.

pudding z siemienia lnianego

Inne wpisy, które mogą Ci się spodobać:

LODY NA MLEKU KOKOSOWYM

ZAMIENNIKI DLA ALERGIKÓW

ANALIZA SKŁADU PŁATKÓW ŚNIADANIOWYCH

 

PUDDING Z SIEMIENIA LNIANEGO

I na koniec prawdziwa petarda. Jeśli kiedykolwiek zachwycaliście się puddingiem chia, prawdopodobnie posmakuje wam pudding z siemienia lnianego. Wprawdzie jest bardziej lepiący i ciągnący się (frajda dla dzieci ;)), ale smak ma obłędny, zwłaszcza w odpowiednim połączeniu. Jakim?

Na pudding z siemienia lnianego dla 2 osób potrzebujesz:

  • 2 płaskie łyżki siemienia lnianego
  • 300 ml mleka kokosowego (używam tego z kartonu, ale z puszki też się sprawdzi)
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • ulubione owoce
  • wiórki kokosowe niesiarkowane

Jak przygotować pudding?

Zmielone siemię zagotować z mlekiem aż trochę zgęstnieje. Przelać do szklanek, zostawić do przestygnięcia (można zostawić np. na noc w lodówce, wtedy mocno tężeje).

Drugim sposobem jest użycie niezmielonych ziaren, wymieszanie ich z gęstym mlekiem kokosowym i pozostawienie bez gotowania na dobę w lodówce. W tym czasie siemię puści swój klej, a pudding powinien się zagęścić.

Następnie dekorujemy i czekamy na dobroczynne działanie siemienia lnianego :).

 

Dziękuję, że tu jesteś! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się tym wpisem z innymi:

 

 

6 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.