Przepis na gulasz.
Mięso nie jest numerem 1 na naszym stole i zaznaczam to tak wiele razy, bo za chwilę pojawią się pierwsze zarzuty od wegan i wegetarian. Od paru tygodni bezskutecznie grzebałam w segregatorach, żeby znaleźć najlepszy przepis na gulasz.
PRZEPIS NA GULASZ MATKI
0,5 kg mięsa wołowego (można użyć wieprzowiny, bo krócej się ją przyrządza, ale ja nie jem w ogóle mięsa wieprzowego lub drobiu – gulasz ze zdjęć jest zrobiony z indyka)
2-3 duże łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
woda
2 czerwone papryki
przyprawy: papryka słodka, pieprz, sól, ulubione zioła
mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
PRZEPIS NA GULASZ – JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Mięso mocno podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Jeśli robisz gulasz wieprzowy – dodaj sól od razu, jeśli przyrządzasz wołowinę – posol odrobinę na początku, a resztę na samym końcu, 10 minut przed zdjęciem rondla z gazu. Następnie dorzucamy pokrojoną w paski lub kostkę paprykę, podlewamy trochę wodą i dusimy 15 minut. Po tym czasie doprawiamy, dolewamy tyle wody żeby przykrywała mięso, dodajemy koncentrat i dusimy, dusimy, dusimy, póki mięso nie będzie mięciutkie. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, zagęszczamy klasyczną zaklepajką z wody z mąką, osobiście polecam mąkę kukurydzianą. Na zdjęciach gulasz drobiowy.
Myślę, że kolejny przepis na gulasz będzie już wegetariański. Spróbuję go zrobić podobnie jak z mięsem, ale użyję cieciorki. Ona się świetnie sprawdza na przykład w potrawce, którą najczęściej robię (to pyszne wegetariańskie danie z dużą ilością warzyw i pieczarkami).
Lubisz gulasz? Podziel się tym przepisem ze znajomymi i udostępnij go na swojej tablicy na facebooku!
INNE PRZEPISY:
Dzięki! No i już mam pomysł na obiad ;).
Aniu, laik ze mnie, do tego z rzadka przygotowujący inne mięso niż drób, toteż trochę się pogubiłam w jednym miejscu. Piszesz, że podsmażamy, a tuż potem, że gotujemy. Nie wiem czy dobrze rozumiem: najpierw smażenie mięsa i cebuli, potem wrzucamy paprykę, dolewamy wody, dusimy, doprawiamy, dodajemy koncentrat i znów dusimy? Sól w przypadku wołowiny idzie w momencie 'doprawiamy’, czy 10 min. przed samym końcem? Czyli w momencie 'dusimy, dusimy, dusimy’? 😉
Przepraszam, ale mnie przepisy to trzeba jak krowie na rowie 😉
Słowa „gotowanie” użyłam jako do całokształtu przygotowywania dania :).
Po podsmażeniu z cebulą solimy (jeśli do wieprzowina), jeśli wołowina nie robimy nic. Dodajemy paprykę i podlewamy trochę wodą (najpierw dusimy w niewielkiej ilości wody na małym ogniu) a później z przyprawami w większej ilości wody. Jeśli to wołowina, solimy 10 minut przed zdjęciem z gazu. Posolona na początku będzie wymagała dłuuuugiego gotowania, bo stwardnieje.
Zaraz poprawię, żeby było jaśniej. Napisz, czy już kumasz ;).
Dzięki 🙂 Czyli tak jak przypuszczałam na początku, ale jednak wolałam się upewnić 😉
pycha 🙂 uwielbiam gulasz, mięso gotowane jest dużo lżejsze niż smażone i to moim zdaniem duży plus. Robię gotowane mięso na różne sposoby. szynka wieprzowa w cienkie plasterki i wiadomo oprócz przypraw itp króluje tutaj starkowana marchew i cebula w kostkę. Gulasz przeważnie robię z łopatki albo schabu. Narobiłaś mi smaka tym zdjęciem, uwielbiam świeżą pietruszkę do wszystkiego 🙂