PRZEPISY I TIPY

26 pomysłów na śniadanie.

pomysł na śniadanie

Budzisz się rano, przed Tobą najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pomysł na śniadanie? Dzielimy się na tych, którym nigdy nie nudzi się owsianka i na poszukiwaczy nowych rozwiązań. W tym wpisie przedstawiam Ci 30 pomysłów na śniadanie – na każdy dzień miesiąca.

Są tu przepisy wegańskie i mięsne, bezglutenowe i z mąką pszenną. Każdy znajdzie coś dla siebie. Wiem, że nie wszyscy mogą jeść pieczywo albo nie lubią smażonych dań – weź proszę pod uwagę, że możemy mieć różne preferencje. Czytelnicy tego bloga mogą dowolnie modyfikować moje pomysły i dopasowywać je do swoich możliwości czy upodobań.

POMYSŁ NA ŚNIADANIE WYTRAWNE

1.Śniadanie prawie po angielsku.

Pieczywo razowe, boczek, papryka, pomidory ze szczypiorkiem i odrobina musztardy. Do tak przygotowanej kanapki proponuję dwa jajka ugotowane na miękko lub w koszulce.

pomysł na śniadanie

2. Kanapki klubowe.

Pieczywo tostowe razowe z dobrym składem, sos jogurtowy (jogurt naturalny, szczypta soli, pieprzu i papryki wędzonej), pomidory, sałata masłowa lub sałata lodowa, boczek duszony na suchej patelni.

Wegetarianie mogą zrezygnować z boczku i zastąpić go wędzonym tofu lub falafelem.

pomysł na śniadanie 2

3. Kilka pomysłów na pieczywo (tak, znów!)

Klasyczna kanapka (idealna do lunchboxów) z sałatą, bazylią, pomidorami i mozarellą.

4. Druga opcja wkradła się na słodko – z domową truskawkową konfiturą. Garść owoców można zastąpić orzechami.

5. Trzecia kanapka jest ukłonem w stronę zerowaste. Pasztet z selera, natka pietruszki i sos pomidorowy.

pomysł na śniadanie 3

6. Gzik dla fanów nabiału na śniadanie.

Gzik serwował w dzieciństwie mój tata. To biały ser (twaróg półtłusty sprawdzi się najlepiej) z łyżką jogurtu naturalnego, szczypiorkiem, rzodkiewką i przyprawami – u nas słodką papryką. Z gzikiem świetnie kompunują się kiełki słonecznika i rzodkiewki. W wersji obiadowej tak przygotowany ser idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków.

7. Kruche ciasto z dodatkami.

Kruche ciasto
250 g mąki pszennej lub krupczatki
125 g margaryny bezmlecznej
1 żółtko
5 g soli
50 ml wody

Przepis wymyśliłam 5 lat temu. Wtedy faktycznie w naszej lodówce zawsze znajdowała się szynka, obecnie zastąpiłabym ją czym innym. Tak czy siak kruche ciasto możesz podać/zjeść tylko z warzywami.

Zawsze robię je w piekarniku, czasem też kruche ciasto zastępuję drożdżowym (wtedy w tym piekarniku Electrolux wykorzystuję funkcję pary – ciasto nie wysycha, a jest chrupiące na zewnątrz)

pomysł na śniadanie 4

8. Ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem.

pomysł na śniadanie 5

9. Sałatka z rukolą i fetą.

Można ją zrobić dzieć wcześniej i zabrać sobie do pracy na drugie śniadanie albo schrupać do pierwszego. Nie jest bardzo sycąca, dlatego polecam ją raczej jako dodatek śniadaniowy.

pomysł na śniadanie 6

10. Francuskie bagietki.

O, mogą być nawet do tej sałatki!

Przepis na francuskie bagietki
300 ml wody
1 łyżka stołowa cukru (w oryginalnym przepisie znajduje się miód)
1 łyżeczka soli
540 g mąki typu 550
1 łyżeczka suchych drożdży (odpowiednik 12,5 g świeżych drożdży)

Po wyrobieniu ciasta, dzielimy je na 2-4 części, formujemy długie bochenki i odstawiamy na 30-40 minut. Nacinamy ciasto ukośnie i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 210 stopni.

11. Jako dodatek najlepsza pasta kanapkowa, czyli pasztet z selera.

Dokładny przepis TUTAJ. Doskonale smakuje z ogrórkiem kiszonym!

pomysł na śniadanie 7

12. Wege kanapki z suszonymi pomidorami i bazylią.

Od dawna moje ulubione połączenie! Pieczywo, rukola, suszone pomidory, mozarella i bazylia, a na kanapkę dowolne pesto z orzechami.

pomysł na śniadanie 8

POMYSŁ NA ŚNIADANIE NA SŁODKO

13. Pudding z siemienia lnianego.

pomysł na śniadanie 9

14. Pudding chia na mleku kokosowym.

Do zrobienia tego puddingu potrzebujesz nasion chia i mleka kokosowego. Na szklankę mleka jedna łyżka nasion – w misce intensywnie mieszamy, żeby ziarna rozprowadzić w mleku. Całość można dosłodzić.

15. Omlet.

Przyznaję, mój się trochę przypiekł, ale może będziesz miała więcej szczęścia. Wziąć dwa jajka, rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, odrobinę posłodzić i dodać szczyptę soli. Dodać żółtka i usmażyć na patelni (można dodać trochę oleju kokosowego, ale jeśli masz dobrą patelnię, to nie będzie konieczne). Jeśli lubisz omlety biszkoptowe, do jajek dodaj łyżkę przesianej mąki.

16. Racuchy po raz pierwszy.

  1. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej.
  2. 1 szklanka mleka roślinnego.
  3. 2 banany

Kaszę prażymy na suchej patelni na złoty kolor (uważaj, żeby się nie spaliła). Następnie gotujemy ją w wodzie bez dodatku soli. Ugotowaną i dobrze odsączoną, schłodzoną kaszę zalewamy mlekiem roślinnym i zostawiamy na 10-15 minut.

Dodajemy dwa banany rozgniecione widelcem. Jeśli jest taka potrzeba (za rzadkie ciasto) można je zagęścić mąką kukurydzianą – do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smażymy na złoty kolor.

17. Placki z kaszy manny, czyli racuchy po raz drugi.

TUTAJ przepis na placki z kaszy manny.

18. Owsianka.

Uwielbiam tą w najprostszej wersji – płatki owsiane zalane wrzątkiem z łyżeczką miodu i owocami.

19. Szybkie racuchy.

  • 2 banany
  • szklanka mleka owsianego (250 ml)
  • szklanka mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej (250 ml)

Wymieszać, usmażyć, gotowe!

20. Wegańskie drożdżówki z malinami.

To nie jest tak, że drożdżówki na śniadanie sa be, a przynajmniej nie zawsze. My jemy tylko własne, których skład znamy. Poza tym kiedy raz ich spróbujesz…nie sięgniesz już po inne. Przepis na drożdżówki z malinami pod TYM LINKIEM.

21. Pyszne naleśniki (bez jajek i glutenu).

  • 160 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 0,5 łyżki syropu z agawy
  • 300 ml mleka owsianego (+trochę wody do rozrzedzania)
  • 1 łyżeczka karobu (można pominąć)
  • olej do smażenia

22. Budyń jaglany.

Budyń jaglany, to pomysł na śniadanie, które jest bardzo sycące i zdrowe. Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować z mlekiem roślinnym do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Naszą ulubioną wersją jest ta na słodko z jagodami z weków własnej roboty.

23. Jaglanka.

Jaglanka jest pyszna. Zaczęła się jesień i to chyba najwyższy czas, żeby wprowadzić ją do naszego menu. Ugotowaną kaszę jaglaną jemy z cynamonem, orzechami, jabłkiem i kilkoma suszonymi morelami. Można podać jaglankę z łyżeczką miodu. Jest pyszna!

24. Tosty francuskie.

Znasz ten sposób na czerstwe pieczywo? W naczyniu roztrzepać jajko, łyżeczkę miodu, cynamon i mleko. Namoczyć pieczywo i usmażyć na patelni (najlepiej suchej).

25. Zupa mleczna, ale nie tak zwyczajnie!

Mleko roślinne, płatki kukurydziane (pamiętasz jeszcze ranking płatków?) i łyżeczka miodu obowiązkowo! To dużo lepsze rozwiązanie niż kolorowe płatki z niepewnym składem.

26. Koktajl tak po prostu.

W moim wykonaniu koktajl zawiera jabłka, pomarańcze, banana w wersji podstawowej. Lubię dodać natkę pietruszki i nasiona chia (te można pominąć lub zastąpić). To pomysł na śniadanie w wersji turbo szybkiej.

WOLISZ ŚNIADANIE NA SŁODKO CZY SŁONO? PODZIEL SIĘ POMYSŁEM NA ULUBIONE ŚNIADANIE W KOMENTARZU I PAMIĘTAJ O ZOSTAWIENIU KCIUKA W GÓRĘ!

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.