PRZEPISY I TIPY

Pierogi z mięsem z rosołu.

pierogi z mięsem z rosołu

Wszyscy wielbiciele pierogów ruskich, owocowych, z kapustą i mięsem są zgodni w jednej kwestii: ciasto na pierogi jest ważne, ale nie mniej ważny jest farsz! I chociaż nasze preferencje mogą się różnić, kwintesencją dobrych pierogów jest odpowiednio doprawiony, wyrazisty farsz pełen smaku. Długo uważałam, że pierogi z mięsem z rosołu nie są dla mnie, pierwszy raz spróbowałam tego dania 3 lata temu w jednej z gdańskich restauracji. I przepadłam!

Składniki na farsz:

  • ok. 600 g mięsa z rosołu bez kości – u mnie było to mięso z indyka, wołowe i z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz (dużo pieprzu!)
  • ok. 2 łyżek oleju do smażenia
  • opcjonalnie można dorzucić 1 marchewkę z rosołu, ale farsz świetnie smakuje i bez niej

Ciasto pierogowe:

  • najlepsze ciasto na pierogi to ciasto zaparzane, na które potrzeba:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 300 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżki soli

Przepis na to, jak takie ciasto zrobić znajdziecie bez problemu w Internecie. Najprościej mówiąc polega to na zalaniu mąki z olejem i solą wrzącą wodą i odstawienie na 15 minut. Po tym czasie woda już nie parzy, można zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać szklanką kółeczka.

Może się przydać:

  • cebula dymka lub drobny szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować pyszny rosół na różnorodnym mięsie.
  2. Obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
  3. Ostudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa wraz z cebulą. Jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać odrobinę rosołu (ale tylko na tyle, żeby suchy nie był, w żadnym wypadku farsz nie może być rzadki). Doprawić do smaku solą i pieprzem (obficie, pieprz bardzo podkręca smak farszu).
  4. Przygotować ciasto z opisu wyżej.
  5. Do wykrojonych kółek nakładać farsz łyżeczką.
  6. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty po tym, jak wypłyną na wierzch.
  7. Podawać okraszone odrobiną oleju ze szczypiorkiem lub zeszkloną cebulą.

pierogi z mięsem z rosołu 2
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.