Pierogi z mięsem z rosołu.

Wszyscy wielbiciele pierogów ruskich, owocowych, z kapustą i mięsem są zgodni w jednej kwestii: ciasto na pierogi jest ważne, ale nie mniej ważny jest farsz! I chociaż nasze preferencje mogą się różnić, kwintesencją dobrych pierogów jest odpowiednio doprawiony, wyrazisty farsz pełen smaku. Długo uważałam, że pierogi z mięsem z rosołu nie są dla mnie, pierwszy raz spróbowałam tego dania 3 lata temu w jednej z gdańskich restauracji. I przepadłam!

Składniki na farsz:
- ok. 600 g mięsa z rosołu bez kości – u mnie było to mięso z indyka, wołowe i z kurczaka
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz (dużo pieprzu!)
- ok. 2 łyżek oleju do smażenia
- opcjonalnie można dorzucić 1 marchewkę z rosołu, ale farsz świetnie smakuje i bez niej
Ciasto pierogowe:
- najlepsze ciasto na pierogi to ciasto zaparzane, na które potrzeba:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 300 ml wrzącej wody
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżki soli
Przepis na to, jak takie ciasto zrobić znajdziecie bez problemu w Internecie. Najprościej mówiąc polega to na zalaniu mąki z olejem i solą wrzącą wodą i odstawienie na 15 minut. Po tym czasie woda już nie parzy, można zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać szklanką kółeczka.
Może się przydać:
- cebula dymka lub drobny szczypiorek

Sposób przygotowania:
- Ugotować pyszny rosół na różnorodnym mięsie.
- Obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
- Ostudzone mięso zmielić w maszynce do mięsa wraz z cebulą. Jeśli farsz jest zbyt suchy, można dodać odrobinę rosołu (ale tylko na tyle, żeby suchy nie był, w żadnym wypadku farsz nie może być rzadki). Doprawić do smaku solą i pieprzem (obficie, pieprz bardzo podkręca smak farszu).
- Przygotować ciasto z opisu wyżej.
- Do wykrojonych kółek nakładać farsz łyżeczką.
- Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty po tym, jak wypłyną na wierzch.
- Podawać okraszone odrobiną oleju ze szczypiorkiem lub zeszkloną cebulą.

Ciekawy przepis do wypróbowania 🙂
Dziękuję za super pomysł. Rosół się często robi i nie wiadomo co zrobić z mięsem . Zjeść, danie dla dziecka, ok ale jak często można. Natomiast pierogi, fajna alternatywa.