Ochłoda w gorące dni – kompot z rabarbaru.

Rabarbar, choć wykorzystywany do wypieków, koktajli czy lodów, jest warzywem. Natury nie zmienimy. Jeśli jednak to warzywo posłodzimy i zagotujemy a potem schłodzimy, otrzymamy fantastyczny orzeźwiający napój. W sam raz na duszne, gorące dni pełne majowego słońca. Kompot z rabarbaru jest także…fotogeniczny! Sprawdzi się na wszelkich letnich imprezach i rodzinnych piknikach.

Kompot z rabarbaru – wykonanie:
4-5 łodyg rabarbaru dokładnie obierz, pokrój na około 2cm kawałki. Zasyp 4 łyżkami cukru i zalej 1,5 l wody. Gotuj jakiś czas na wolnym ogniu. Rabarbar musi zmięknąć, a z wody zrobić się kompot. Opcjonalnie podczas gotowania można dodać cynamon, goździki albo uruchomić wyobraźnię!
Najczęściej pytacie, czy można czymś zastąpić cukier. Oczywiście! W kompocie równie dobrze sprawdzi się miód (będzie zdrowo!), ksylitol (jeśli lubisz) albo brak jakiejkolwiek substancji słodzącej. Kompot z rabarbatu z powodzeniem zastąpić może tradycyjną lemoniadę.

Na zdjęciach widać, że kompot jest gorący. Też był smaczny :). Jeśli nie lubisz samego rabarbatu, możesz go uzupełnić jabłkami, śliwkami czy gruszką albo połączeniem ulubionych owoców.

Po inne przepisy zapraszam do działu PRZEPISY. Znajdziesz tam m.in. terrinę truskawkową! Przepisy na ciasta, muffiny, torty (zobacz tort tiramisu albo tort śmietankowo-truskawkowy), ale też dania wytrawne.
Lubię spędzać czas w kuchni, a opracowywanie kolejnych przepisów jest świetnym sposobem na relaks. Jestem ciekawa czy lubisz rabarbar?