PRZEPISY I TIPY

Ochłoda w gorące dni – kompot z rabarbaru.

kompot z rabarbaru

Rabarbar, choć wykorzystywany do wypieków, koktajli czy lodów, jest warzywem. Natury nie zmienimy. Jeśli jednak to warzywo posłodzimy i zagotujemy a potem schłodzimy, otrzymamy fantastyczny orzeźwiający napój. W sam raz na duszne, gorące dni pełne majowego słońca. Kompot z rabarbaru jest także…fotogeniczny! Sprawdzi się na wszelkich letnich imprezach i rodzinnych piknikach.

DSC_0165

Kompot z rabarbaru – wykonanie:

4-5 łodyg rabarbaru dokładnie obierz, pokrój na około 2cm kawałki. Zasyp 4 łyżkami cukru i zalej 1,5 l wody. Gotuj jakiś czas na wolnym ogniu. Rabarbar musi zmięknąć, a z wody zrobić się kompot. Opcjonalnie podczas gotowania można dodać cynamon, goździki albo uruchomić wyobraźnię!

Najczęściej pytacie, czy można czymś zastąpić cukier. Oczywiście! W kompocie równie dobrze sprawdzi się miód (będzie zdrowo!), ksylitol (jeśli lubisz) albo brak jakiejkolwiek substancji słodzącej. Kompot z rabarbatu z powodzeniem zastąpić może tradycyjną lemoniadę.

kompot z rabarbaru

Na zdjęciach widać, że kompot jest gorący. Też był smaczny :). Jeśli nie lubisz samego rabarbatu, możesz go uzupełnić jabłkami, śliwkami czy gruszką albo połączeniem ulubionych owoców.

DSC_0163

Po inne przepisy zapraszam do działu PRZEPISY. Znajdziesz tam m.in. terrinę truskawkową! Przepisy na ciasta, muffiny, torty (zobacz tort tiramisu albo tort śmietankowo-truskawkowy), ale też dania wytrawne.

Lubię spędzać czas w kuchni, a opracowywanie kolejnych przepisów jest świetnym sposobem na relaks. Jestem ciekawa czy lubisz rabarbar?

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.