PRZEPISY I TIPYŚRODOWISKO I EKOLOGIA

Jeśli wyrzucasz obierki z jabłek, musisz to przeczytać.

Jak wykorzystać obierki z jabłek? Szczęśliwcy posiadający kompostownik mogą oczywiście z niego skorzystać, gdy po obieraniu jabłek zostają obierki i ogryzki. Mieszkańcy bloków i domów wielorodzinnych nie zawsze mają tę możliwość. Warto dowiedzieć się jak wykorzystać obierki z jabłek i ogryzki, które zostają po pieczeniu szarlotki albo wekowaniu jabłek.

Sprawdź też, jak wykorzystać fusy po kawie.

Suszone skórki z jabłek – co z nich zrobić?

1. Obierki z jabłek do herbaty.

Na pewno kojarzysz tak zwane zimowe herbatki pełne suszonej pomarańczy, jabłka i cynamonu. Suszona skórka z jabłek, które zjadasz (wcześniej umytych oczywiście) świetnie się do takiej herbaty nadaje.

2. Chipsy jabłkowe.

Świetnym pomysłem są skórki pieczone w piekarniku w formie chipsów (ale pamiętaj, żeby nie marnować energii na samo pieczenie jabłek i zrób je przy okazji przy czymś, co wymaga podobnej temperatury i czasu). Żeby je zrobić wystarczy 190-200 stopni i około 15 minut przy kontrolowaniu, by się nie spaliły. Jabłka można oprószyć cynamonem.

Obierki w płynnej wersji – moje dwa ulubione sposoby

3. Kompot.

Wiadomo, do kompotu nadają się nie tylko całe jabłka, ale także resztki po nich. Do tego kilka śliwek, gruszki, morele, cukier, cynamon i może odrobina wanilii…mmm, już się rozmarzyłam!

4. Ocet jabłkowy.

Czyste obierki w słoiku trzeba zalać wodą tak, żeby woda była nad skórkami. Na litr płynu przypadają 4 łyżki cukru. Kiedy napełnię w połowie naczynie (najlepiej słoik), zakrywam gazą i wiążę sznurkiem, jak przy zakwasie. Można na początku mieszać – bardzo ważne, żeby owoce nie spleśniały w słoiku. Następnie przerabianie jabłek w ocet trwa niecały miesiąc – z każdym tygodniem nabierają kwasowości, a po tym czasie (3-4 tygodnie) należy gotowy ocet przecedzić przez gazę i używać do sałatek i innych potraw. Jednakże niektórzy wykorzystują także ocet jabłkowy w codziennej pielęgnacji twarzy i włosów.

4. Koktajle.

Zamiast wyrzucać obierki, można je dodawać do porannych koktajli witaminowych wraz z innymi owocami.

5. Galaretka.

Przepisy na galaretkę z obierek możecie wygooglować. Wiem, że niektórzy lubią ten przysmak (mnie trochę przestraszyła ilość cukru). Tak czy inaczej do zrobienia galaretki potrzebne jest sporo obierek i gniazd nasiennych, więc bardziej na jakieś przyjęcie dla dzieci niż dla dwóch osób. Dodatkowo plusem samej galaretki są jej walory zdrowotne – pektyny i błonnik.

6. Paśnik i karmniki.

Znam niejedno zwierzątko, które nie pogardzi takimi smakołykami. Czy wiesz, że obierki z jabłek są świetne do karmników i paśnika (ale dobrze zapoznaj się z dietą i specyfiką danej zwierzyny zanim poczęstujesz ją jabłkiem).

Jeśli lubisz wpisy o niemarnowaniu, zobacz także ten: jak wykorzystać resztki z lodówki – 40 pomysłów!

  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.