PRZEPISY I TIPY

Niezła babka czyli muffiny piaskowe.

muffiny piaskowe

Muffiny piaskowe ala babka piaskowa czyli babka piaskowa pomniejszona i powielona. Bardzo proste w wykonaniu, smakują wyśmienicie i wyglądają przyzwoicie.

Inne na blogu: muffiny czekoladowe bez jajek i mleka.

Składniki na muffiny piaskowe:

150 g masła
200 g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
175g cukru
4 jaja (osobno żółtka i białka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym żółtku, nadal ucierając.

2. W osobnym naczyniu zmieszaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawaj po łyżce do masy. Stanie się ona bardzo gęsta, zwykły ręczny mikser może nie dać rady.

3. Ubij białka na sztywno i dodawaj po trochę do ciasta, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach (ja to zrobiłam w tej drugiej wersji i polecam).

4. Masę przekładaj łyżką do foremek na muffiny, sama używam sylikonowych. Wypełniam foremki do 3/4 wysokości.

5. Muffiny pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Sprawdź też przepis na piernik marchewkowy.

Smacznego!

DSC_0514

.Zrobienie takich babeczek jest dobrym sposobem na wykorzystanie reszty masy na babkę piaskową. Robi się je naprawdę szybko, prezentują się pięknie i świetnie smakują.

muffiny piaskowe

.

muffiny piaskowe

.

muffiny piaskowe 2

.

W moim rodzinnym domu nie piekło się babeczek, muffinek czy małych ciastek. Może brakowało na to czasu? Niezależnie od tego namawiam Cię na wspólne pieczenie z dziećmi. To świetna zabawa, ale i nauka, która przyda się w dalszym życiu. Moi chłopcy lubią pomagać przy prostych czynnościach, jak dokładanie składników czy mieszanie ciasta.

.

5 comments

  1. mammanaobcasach 25 października, 2014 at 16:47 Odpowiedz

    OMG, są przepiękne i pewnie smakują bardzo :D, a mój niedobór cukru jest poniżej wszystkich norm,:D, miałam coś upiec ale tatuś wziął dzieci na weekend to już nic mi się nie chce 😀
    nie mieszkasz przypadkiem w mazowieckim ???

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.