Ekspresowa konfitura z płatków róży.
Znam osoby, które twierdzą, że wszystko co ekspresowe jest złe. W tym przypadku nie mogę się z tym zgodzić i za chwilę sama się o tym przekonasz. Konfitura z płatków róży może być zrobiona tradycyjną metodą (gotowania z cukrem), ale ta ekspresowa idealnie sprawdzi się, kiedy potrzebujemy tego aromatycznego dodatku na cito. Do zrobienia tej prostej konfitury użyłam niezwykle aromatycznych płatków dzikiej róży, rozsnącej przy naszym domu.
Dzika róża – właściwości
W kosmetologii, zielarstwie, medycynie i kuchni wykorzystuje się dwie części dzikiej róży: kwiaty i owoce. Owoce dzikiej róży zawierają kilkadziesiąt razy więcej od cytrusów witaminy C. Oprócz tego zwierają witaminy A, B1, B2, E, K. Dodajmy do tego kwas foliowy (przetwory z dzikiej róży polecane są kobietom w ciąży), karotenoidy (naturalne przeciwutleniacze), cukry, flawonoidy, garbniki, pektyny. Prozdrowotne działanie róży: wspomagająco przy nadciśnieniu, przy chorobach wątroby i serca. Pozytywnie oddziałuje na odporność.
Kwiaty dzikiej róży charakteryzuje duża zawartość flawonoidów (przeciwutleniacze), antocyjanów, garbników i tego, co w róży lubimy najbardziej – olejku eterycznego.
Konfitura z płatków róży – składniki
- Płatki róży
- Cukier – ilość cukru, to podwojona waga płatków
- Sok z cytryny
Konfitura z płatków róży – wykonanie
Konfitura z płatków róży (tarte płatki róży) może być ucierana w makutrze i z całą pewnością tak by było zgodnie ze sztuką, ale można też bardziej ekspresowo przy użyciu blendera. Osobiście polecam obie metody – pierwszą gdy mamy makutrę, czas i siłę potrzebne na ucieranie oraz zależy nam na bardziej aksamitnym smaku. Druga metoda jest szybka i skuteczna, dająca równie aromatyczną i delikatną marmoladę.
Płatki róży zasypujemy cukrem, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ucieramy dowolną metodą. Gotową przechowujemy w lodówce (nie wiem ile można przechowywać, bo nasza zniknęła w ciągu tygodnia).
Konfitura z płatków róży – do czego wykorzystać?
Kocham ten smak i zapach, moim zdaniem nadaje się niemal do wszystkiego. Najczęściej wykorzystujemy ją jako dodatek do lodów, składnik koktajli i do wypieków.
Codziennie spożywane utarte płatki róży pomagają zmniejszyć nadkwaśność żołądka (ale w przypadku takich dolegliwości, warto skonsultować się z lekarzem).
Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:
Dziękuję, że tu jesteś! Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz ten wpis swoim znajomym: