FOOD

Kompot z suszu. Przepis na kompot z suszu.

kompot z suszu

Już nie wyobrażam sobie Wigilii bez tego napoju. Kompot z suszu zawsze zaliczamy jako jedną z dwunastu potraw wigilijnych. Lubię ten smak, bo to jedyny wieczór w roku, kiedy go kosztujemy. Albo inaczej: delektujemy się!  Bo jest czym, oczywiście pod warunkiem, że lubi się smak wywaru z suszonych owoców.

Kompot ma być esencjonalny, gęsty – żadna tam ciurka lurka i absolutnie nie może być klarowny! W naszym nie pływają goździki, nie ma cynamonu ani gwiazdek anyżu. To są zbędne ulepszacze, które w moim odczuciu zabijają smak suszonych owoców a przecież to one mają grać pierwsze skrzypce! Nie róbmy z kompotu grzańca.

Składniki na KOMPOT Z SUSZU:

  • suszone jabłka,
  • suszone gruszki,
  • suszone śliwki (w tym 2-3 wędzone),
  • suszone morele,
  • daktyle,
  • garść rodzynek z żurawiną
  • mały słoiczek jagód z sokiem zawekowanych latem,
  • pół słoiczka drelowanych wiśni
  • pół cytryny w plasterkach.

Całość zalewamy zimną wodą, gotujemy dopóki suszone owoce nie zmiękną. Słodzimy prawdziwym, aromatycznym miodem lub w wersji dla alergików cukrem. Można dodać trochę otartej skórki z pomarańczy. Cytryna w tym przepisie jest bardzo ważna, bo równoważy słodką nutę.

Kompot z suszu jest tradycyjnym polskim napojem.

Inne wpisy z przepisami na Wigilię:

1. Kutia wigilijna.

2. Sałatka śledziowa z buraczkami.

3. Drożdżówki z makiem.

4. Świąteczne wypieki.

5. Pleśniak, czyli świąteczne ciasto królewskie.

 

Zapraszam Cię także na mój fanpage, gdzie publikuję inne przepisy i zawiadamiam o nowych na stronie.


Dodaj komentarz

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
Powiadom o