40 pomysłów jak wykorzystać resztki z lodówki!
Nie jestem jedyną osobą, która zawsze się zastanawiała dlaczego w krajach rozwiniętych marnujemy tony jedzenia. Teoretycznie sprawa wydaje się prosta: wystarczy dobrze planować i kupować dokładnie tyle, ile potrzebujemy. Widzieliście wypchane po brzegi wózki, gdy tylko zbliża się dzień wolnego z zamkniętymi sklepami? No właśnie. Lubimy kupować – często za dużo, bo ładne opakowania, bo tanio, bo nagle się okazuje, że coś jest potrzebne albo popełniamy podstawowy błąd zakupowy i do koszyka wrzucamy wszystko…na głodniaka. Wtedy człowiek ma ochotę na wszystko, na co tylko spojrzy i zanim zdąży zjeść choć połowę z tego, reszta wyląduje w koszu.
Odkąd na świecie są moje dzieci, a może nawet i trochę dłużej założyliśmy, że w naszym domu nie będzie się wyrzucać jedzenia. W dużej mierze nam się to udaje, chociaż muszę być szczera: bywają wyjątki. Czasami dzieci zaprotestują i nie chcą zjeść czegoś, na co wcześniej miały ochotę. Rzadko zdarza się, żebyśmy kupili czegoś za dużo. Staramy się wykorzystywać wszystko, stąd pomysł na ten wpis.
CHLEB
1. Po pierwsze, jeśli kupiliśmy za dużo pieczywa, możemy je zamrozić. W zamrożonym chlebie nie rozwiną się drobnoustroje. Nie spleśnieje i nie zrobi się czerstwy.
2. Z czerstwego chleba można zrobić tosty francuskie. Wystarczy mleko roztrzepane z jajkiem, cukrem i wanilią. Namoczony chleb pieczemy w piekarniku lub na patelni.
3. Bułka tarta. Pieczywo dobrej jakości nadaje się na bułkę tartą. Suszymy, ścieramy na tarce i zamykamy w szczelnym pojemniku.
4. Osoby, które lubią do zupy zjeść pajdę chleba, mogą czerstwe kromki przerobić na grzanki. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Takie grzanki świetnie smakują z ulubionymi ziołami. Są idealne do zupy dyniowej, kremu groszkowego albo z cebulową.
5. Namoczoną bułkę lub kromkę chleba można dodać do pulpetów/kotletów albo dowolnego farszu.
SER
6. Ser żółty, którego skórka robi się delikatnie sucha (w żadnym wypadku zepsuty ser!) można zetrzeć na grubych oczkach i wykorzystać w zupie lub na pizzy.
7. Do reszty sera białego dodaj łyżeczkę śmietany i ulubione zioła – zrobisz wyśmienitą pastę kanapkową.
RYŻ
8. Resztki ryżu z obiadu można dodać do risotto.
9. Ryż dodaj do sałatki warzywnej.
10. Zupa mleczna z ryżem.
WARZYWA
11. Jeśli warzywa więdną (nie gniją ani nie pleśnieją), zrobisz z nich np. ratatouilee (bakłażan + cukinia + pomidor + papryka + cebula + czosnek i tymianek). Resztki z lodówki nadają się na dania jednogarnkowe.
12. Pomidory dodaj do jajecznicy.
13. Skrawki pomidorów podsmaż na patelni z odrobiną czosnku aż do uzyskania pasty pomidorowej.
14. Warzywa zjadane na surowo pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanego ryżu.
15. Pomidora możesz zetrzeć na tarce i dodać do zupy lub sosu.
ZIEMNIAKI
16. Ziemniaki z poprzedniego dnia są idealne do kopytek, gnocchi albo jako dodatek do śledzia.
JAJKA
17. Białka wykorzystaj do zrobienia bezy.
18. Ubite białka przydadzą się do zrobienia domowego biszkoptu.
19. Żółtka to idealny materiał na omlet, jajecznicę, dodatek do ciasta (gofry/naleśniki/racuchy).
OWOCE
20. Jabłka starte na grubych oczkach ze śmietanką i cynamonem zapiecz z ryżem w piekarniku.
21. Kończące żywot jabłka można obrać i zawinąć w ciasto francuskie. Pyszny deser w 10 minut gotowy.
22. Z przejrzałych bananów upiecz racuchy.
23. Banany są świetnym dodatkiem do muffinek.
24. Dojrzałego banana wykorzystaj w deserze zamiast jajka, jeśli występuje w przepisie.
WARZYWA Z ROSOŁU
25. Są idealne na sałatkę warzywną. Wyjmij je z rosołu zanim zrobią się zbyt miękkie.
26. Warzywa z rosołu można wykorzystać jako dodatek do pasztetu.
MIĘSO Z ZUPY
27. Jeśli nie zjadacie mięsa z zupy, wystarczy je zmielić, przyprawić i wykorzystać jako nadzienie do pyz lub pierogów.
28. Mięso podsmażyć na patelni i wykorzystać do drugiego dania. Pierś z kurczaka pokrojona i podsmażona pasuje do sałatki.
WĘDLINY
29. Zostały 2 plasterki szynki i nie wiesz co z nimi zrobić? Pokrojona w paski pasuje do jajecznicy albo frittaty.
30. Boczek, kiełbasę, wędliny nadają się do zapiekanek.
MAKARON
31. Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie go do zapiekanki lub sałatki.
POZOSTAŁE
32. Resztki poświąteczne (bigos, uszka, pierogi) włóż do zamrażarki. Nie stracą swoich właściwości, nie zepsują się, a tydzień lub dwa po świętach najlepiej przypomną o rodzinnie spędzonym czasie.
33. Z kaszy gryczanej, która została po obiedzie można zrobić pyszne kotlety.
34. Podobnie kasza jaglana w połączeniu z soczewicą nadaje się na wegańskie pulpety.
35. Banan, który nie będzie się nadawał do zjedzenia posłuży za nawóz do kwiatów (tak samo skórki bananów)
36. Nie musisz wyrzucać obierek po jabłkach. Jeśli jabłka pochodzą ze sprawdzonej uprawy (np. są z własnego ogrodu), obierki możesz zagotować z cynamonem i połową plastra cytryny bez skórki. Taki napar pij sam lub pod koniec gotowania dodaj kilka liści ulubionej herbaty.
37. Pozostałości banana, oleju kokosowego, ogórka wykorzystaj do domowych maseczek i peelingów.
38. Sałata, która mało reprezentacyjnie będzie wyglądała na kanapce, jest idealna do zrobienia sałaty ze śmietaną i sokiem cytrynowym.
39. Kawałki jabłka zastąpią pochłaniacz zapachów w lodówce.
40. Resztki warzyw (brukselka, fasolka, papryka) nadają się na farsz do pierożków.
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zostań ze mną dłużej!
- Polub fanpage SimplyAnna na FB (TUTAJ)
- Wskakuj na mój Instagram (TUTAJ)
- Udostępnij ten wpis znajomym (PONIŻEJ)
Super post! Fajne pomysły, ja ciągle się uczę jak wykorzystywać te resztki jedzenia w lodówce, aby nie wyrzucać pieniędzy do śmietnika.
Ja ziemniaki z poprzedniego dnie bardzo lubię wrzucić na patelnie, podsmażyć na brązowy kolory i zajadać z kefirem 🙂
http://www.zawszenaprzod.pl/
Wpis idealny dla mnie 🙂 Od kiedy przeszłam na własny garnuszek i sama jestem Panią Domu staram się w kuchni być w 100% ZW. Na początku bywało różnie ale po roku mogę nazywać siebie młodszym mistrzem 🙂
Ja mam problem z białkami – zostają mi po pieczeniu jabłecznika, ale nie znosimy bez ani kogla mogla. Jakieś inne pomysły?
Można jabłka pod pierzynką z białek albo jakoś beziki smakowo zmienić np. dodatkiem kawy lub cytryny. Albo do jajecznicy? Niestety białka chyba głównie kulinarnie można wykorzystać.
Znalazłam też taki przepis na maseczkę: 1 białko, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, ale to raczej doraźne rozwiązanie.
babka z bialek, niepozorna, ale bardzo smaczna https://www.smaczny.pl/przepis,szybka_babka_cytrynowa_z_bialek
Może poszukaj przepisu na japoński sernik. One są bardzo lekkie i puszyste, zazwyczaj używa się w nich więcej białek niż żółtek.
Można upiec makuszek-ciasto z białek i maku.
Świetny pomysł! Faktycznie zapomniałam o tej opcji <3