Zagubiony na zakupach? Lista produktów, które łatwo pomylić w sklepie.
Nie zrozumcie mnie źle, ten wpis nie ma być seksistowski, a naprawdę pomocny. I dla facetów, żeby zakupy poszły im sprawnie, bez dzwonienia i szukania, i dla babeczek – no nie znam takiej, co lubi pisać eseje zamiast listy i jeszcze potem tłumaczyć każdy punkt, jakby od tego zależało powodzenie misji pt. POMIDOROWA. No i hej, nie musicie mi mówić, że Wasz facet to wszystko wie – przecież to super! Istnieją jednak tacy, którym ten wpis się przyda.
Drodzy Panowie (a może i Panie, kto wie?), przed Wami lista produktów, które w sklepie znajdziecie pod różnymi nazwami oraz produktów, które można ze sobą pomylić i zastąpić sobą wzajemnie. Lecimy!
OGÓRKI
Ogórki kiszone – ogórki ukiszone w wodzie z solą z dodatkiem łodyg i baldachimów kopru, czosnkiem i chrzanem
Ogórki kwaszone – na ich temat zdania są podzielone. Według Wikipedii oznaczają dokładnie ten sam produkt, co ogórki kiszone. Według innych źródeł kwaszenie różni się od kiszenia tym, że jest procesem przyspieszonym i „sztucznie wywołanym”. Jako konsument bliższa prawdy wydaje mi się druga opcja, bo ogórki kwaszone mi…nie smakują.
Ogórki małosolne – ogórki kiszone w początkowej fazie kiszenia (moim skromnym zdaniem absolutnie najlepsze ogórki na świecie!)
Ogórki konserwowe – ogórki w zalewie octowej (woda, ocet, cukier, sól)
Ogórki korniszone = ogórki w zalewie octowej (tak, dokładnie to samo, co konserwowe!) – według niektórych źródeł korniszony charakteryzują się tym, że są malutkie. Sprawdziłam, można dostać i duże korniszony.
Ogórki szklarniowe – ogórki, to rośliny z rodziny dyniowatych. Szklarniowe dostępne w sklepach w Polsce zazwyczaj są długie i mają gładką skórkę.
Ogórki gruntowe (siewne) – krótsze od szklarniowych, mają chropowatą skórkę.
KAPUSTA
Kapusta biała/głowiasta – klasyczna kapusta o gładkich, nieodstających liściach. Jeśli masz kupić kapustę na gołąbki, to na 99% właśnie taką.
Kapusta pekińska – podłużna kapusta idealna do surówek, ma owalny kształt.
Kapusta czerwona – poznasz po kolorze (fioletowym).
Kapusta włoska – wielkością przypomina białą kapustę, ale ma mocniejszy zielony kolor i karbowane liście.
CEBULA
Szalotka – delikatna cebula o podłużnym kształcie, która ma delikatny posmak czosnku, choć smakuje jak cebula. Zresztą rośnie podobnie jak czosnek.
Czerwona – jak przy kapuście, poznasz po kolorze! 🙂
Biała (czosnkowa) – wygląda jak zwyczajna cebula obrana z zewnętrznych warstw.
Cebula zwyczajna (żółta) – najzwyklejsza cebula świata – ma delikatną żółtą powłoczkę, którą już niedługo możecie barwić jajka wielkanocne.
MĄKA
Doszły mnie słuchy, że i mąka stanowi dla Panów problem, więc poniżej krótki spis bez zdjęć, bo moi drodzy, trzeba czytać napisy na opakowaniach! Serio, ta prosta czynność mocno ułatwia zakupy.
1. Mąka pszenna:
Tortowa (450) – do delikatnych ciast.
Krupczatka (500) – do kruchych ciast.
Poznańska (500) – do makaronów.
Wrocławska (500) – do naleśników.
Luksusowa (550) – do pierogów i ciast drożdżowych.
Mąka pszenna typ 650 – do wyrobu pieczywa.
Mąka typu 750 – do ciasta na pizzę.
Mąka 750-1850 – mąka chlebowa.
Mąka razowa (pełnoziarnista) – mąka z pełnego ziarna, do wypieku chleba.
2. Mąka żytnia:
Jasna (500-580) – delikatna mąka żytnia do wszechstronnego użytku w kuchni.
Pytlowa (720) – do wyrobu pieczywa żytniego i pszenno-żytniego.
Razowa (2000) – idealna do wyrobu pieczywa.
Z pełnego ziarna (3000) – nadaje się na chleb.
3. Mąka bezglutenowa:
Mąka ryżowa, gryczana, jaglana.
ŚMIETANA
1. Kwaśna (śmietana):
18 % – do zup i sosów.
12% – do pierogów, zup, deserów i czego tam jeszcze.
2. Słodka (śmietanka):
9-12% – do kawy i sosów.
30-36% – do sosów i deserów, np. na bitą śmietanę.
BUŁKI
Bułka wrocławska – tak zwana długa bułka
Bułka poznańska – klasyczna pszenna bułka w kształcie tyłka 🙂
Bułka pszenna – każda bułka upieczona z mąki pszennej, heloł! Jeśli masz kupić bułkę pszenną, to kup którąkolwiek z tego spisu :), zazwyczaj podpisane są bułki wypiekane z INNEJ niż pszenna mąki.
Kajzerka – mała pszenna bułka z promienistym nacięciem na górze.
Grahamka – bułka z zwartością mąki graham -> patrz mąki (ma ciemne piegi).
Bagietka – no, może to już nie jest bułka, ale tak żeby wszyscy wiedzieli: bagietka to taki długi pszenny paluch przypominający bardzo chudy chleb albo bardzo długą bułkę.
PRZETWORY POMIDOROWE
Przecier pomidorowy – duszone, przetarte pomidory.
Koncentrat pomidorowy – odwodniony przecier, najczęściej występuje przeciez z 30% stężeniem pomidorów.
Passata pomidorowa – przecier pomidorowy w butelce, we Włoszech nazywany przecierem, u nas nieraz pulpą.
Sos pomidorowy – to może być tak naprawdę wszystko, telefon nie zaszkodzi!
Jeśli macie problem z innymi produktami, dajcie koniecznie znać w komentarzu!
No i obowiązkowo udostępnijcie ten wpis swoim facetom i koleżankom 😉
jeszcze sa tez rozniaste sałaty 🙂
Faktycznie! Chyba dopiszę 🙂
O tak, tak. Mój mąż ostatnio dzwonił i pytał „czy sałata masłowa to ta lodowa czy nie??”
Zabrakło cebuli cukrowej i dymki, sałaty rzymskiej, rukoli, roszponki albo cykorii.
Super wpis! Rzeczywiście część osób może czuć się zagubiona więc fajnie, że pokazujesz różnice 🙂