PRZEPISY I TIPY

Zagubiony na zakupach? Lista produktów, które łatwo pomylić w sklepie.

  • 215
  •   

Nie zrozumcie mnie źle, ten wpis nie ma być seksistowski, a naprawdę pomocny. I dla facetów, żeby zakupy poszły im sprawnie, bez dzwonienia i szukania, i dla babeczek – no nie znam takiej, co lubi pisać eseje zamiast listy i jeszcze potem tłumaczyć każdy punkt, jakby od tego zależało powodzenie misji pt. POMIDOROWA. No i hej, nie musicie mi mówić, że Wasz facet to wszystko wie – przecież to super! Istnieją jednak tacy, którym ten wpis się przyda.

Drodzy Panowie (a może i Panie, kto wie?), przed Wami lista produktów, które w sklepie znajdziecie pod różnymi nazwami oraz produktów, które można ze sobą pomylić i zastąpić sobą wzajemnie. Lecimy!

OGÓRKI

 

Ogórki kiszone – ogórki ukiszone w wodzie z solą z dodatkiem łodyg i baldachimów kopru, czosnkiem i chrzanem

Ogórki kwaszone – na ich temat zdania są podzielone. Według Wikipedii oznaczają dokładnie ten sam produkt, co ogórki kiszone. Według innych źródeł kwaszenie różni się od kiszenia tym, że jest procesem przyspieszonym i “sztucznie wywołanym”. Jako konsument bliższa prawdy wydaje mi się druga opcja, bo ogórki kwaszone mi…nie smakują.

Ogórki małosolne – ogórki kiszone w początkowej fazie kiszenia (moim skromnym zdaniem absolutnie najlepsze ogórki na świecie!)

 

Ogórki konserwowe – ogórki w zalewie octowej (woda, ocet, cukier, sól)

Ogórki korniszone = ogórki w zalewie octowej (tak, dokładnie to samo, co konserwowe!) – według niektórych źródeł korniszony charakteryzują się tym, że są malutkie. Sprawdziłam, można dostać i duże korniszony.

                                                                                                            

 

 Ogórki szklarniowe – ogórki, to rośliny z rodziny dyniowatych. Szklarniowe dostępne w sklepach w Polsce zazwyczaj są długie i mają gładką skórkę.

Ogórki gruntowe (siewne) – krótsze od szklarniowych, mają chropowatą skórkę.

 

 

 

 

KAPUSTA

 

Kapusta biała/głowiasta – klasyczna kapusta o gładkich, nieodstających liściach. Jeśli masz kupić kapustę na gołąbki, to na 99% właśnie taką.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta pekińska – podłużna kapusta idealna do surówek, ma owalny kształt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta czerwona – poznasz po kolorze (fioletowym).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapusta włoska – wielkością przypomina białą kapustę, ale ma mocniejszy zielony kolor i karbowane liście.

 

 

 

 

 

 

 

 

CEBULA

Szalotka – delikatna cebula o podłużnym kształcie, która ma delikatny posmak czosnku, choć smakuje jak cebula. Zresztą rośnie podobnie jak czosnek.

Czerwona – jak przy kapuście, poznasz po kolorze! 🙂

Biała (czosnkowa) – wygląda jak zwyczajna cebula obrana z zewnętrznych warstw.

Cebula zwyczajna (żółta) – najzwyklejsza cebula świata – ma delikatną żółtą powłoczkę, którą już niedługo możecie barwić jajka wielkanocne.

 

 

MĄKA

Doszły mnie słuchy, że i mąka stanowi dla Panów problem, więc poniżej krótki spis bez zdjęć, bo moi drodzy, trzeba czytać napisy na opakowaniach! Serio, ta prosta czynność mocno ułatwia zakupy.

1. Mąka pszenna:

Tortowa (450) – do delikatnych ciast.

Krupczatka (500) – do kruchych ciast.

Poznańska (500) – do makaronów.

Wrocławska (500) – do naleśników.

Luksusowa (550) – do pierogów i ciast drożdżowych.

Mąka pszenna typ 650 – do wyrobu pieczywa.

Mąka typu 750 – do ciasta na pizzę.

Mąka 750-1850 – mąka chlebowa.

Mąka razowa (pełnoziarnista) – mąka z pełnego ziarna, do wypieku chleba.

2. Mąka żytnia:

Jasna (500-580) – delikatna mąka żytnia do wszechstronnego użytku w kuchni.

Pytlowa (720) – do wyrobu pieczywa żytniego i pszenno-żytniego.

Razowa (2000) – idealna do wyrobu pieczywa.

Z pełnego ziarna (3000) – nadaje się na chleb.

3. Mąka bezglutenowa:

Mąka ryżowa, gryczana, jaglana. 

 

ŚMIETANA

1. Kwaśna (śmietana):

18 % – do zup i sosów.

12% – do pierogów, zup, deserów i czego tam jeszcze.

2. Słodka (śmietanka):

9-12% – do kawy i sosów.

30-36% – do sosów i deserów, np. na bitą śmietanę.

BUŁKI

Bułka wrocławska – tak zwana długa bułka

Bułka poznańska – klasyczna pszenna bułka w kształcie tyłka 🙂

Bułka pszenna – każda bułka upieczona z mąki pszennej, heloł! Jeśli masz kupić bułkę pszenną, to kup którąkolwiek z tego spisu :), zazwyczaj podpisane są bułki wypiekane z INNEJ niż pszenna mąki.

Kajzerka – mała pszenna bułka z promienistym nacięciem na górze.

 

 

 

 

 

 

Grahamka – bułka z zwartością mąki graham -> patrz mąki (ma ciemne piegi).

Bagietka – no, może to już nie jest bułka, ale tak żeby wszyscy wiedzieli: bagietka to taki długi pszenny paluch przypominający bardzo chudy chleb albo bardzo długą bułkę.

PRZETWORY POMIDOROWE

Przecier pomidorowy – duszone, przetarte pomidory.

Koncentrat pomidorowy – odwodniony przecier, najczęściej występuje przeciez z 30% stężeniem pomidorów.

Passata pomidorowa – przecier pomidorowy w butelce, we Włoszech nazywany przecierem, u nas nieraz pulpą.

Sos pomidorowy – to może być tak naprawdę wszystko, telefon nie zaszkodzi!

 

Jeśli macie problem z innymi produktami, dajcie koniecznie znać w komentarzu!

No i obowiązkowo udostępnijcie ten wpis swoim facetom i koleżankom 😉


  • 215
  •   
Share:
avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Dietetyk Na WalizkachIzabelaMeeSimplyAnnaKasia Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Kasia
Gość
Kasia

jeszcze sa tez rozniaste sałaty 🙂

Mee
Gość
Mee

Zabrakło cebuli cukrowej i dymki, sałaty rzymskiej, rukoli, roszponki albo cykorii.

Dietetyk Na Walizkach
Gość

Super wpis! Rzeczywiście część osób może czuć się zagubiona więc fajnie, że pokazujesz różnice 🙂