DOM I PODRÓŻE

Czy warto zakładać warzywnik dla dziecka?

warzywnik dla dziecka

Każdy chciałby używać możliwie najbardziej naturalnych produktów. Zwłaszcza, jeśli chodzi o dzieci. Tkaniny, zabawki, kosmetyki, żywność? Jasne, nie zamierzam żyć jak człowiek jaskiniowy, podcierać się liściem a pożywienia szukać w lesie, ale można żyć w zgodzie z naturą, na miarę swoich możliwości. Dzisiaj na warsztat biorę warzywnik dla dziecka.

Większość z Was ma do dyspozycji kawałek ziemi, balkon albo…. doniczki. I o ile ciężko będzie wyhodować pomidora w glinianej misce, w ciemnym mieszkaniu, na parapecie, to śmiało można poszaleć z ziołami. Już w przedszkolu dzieci hodują rzeżuchę, a świeże zioła są niezastąpione w każdej kuchni. Balkon daje większe pole do popisu. Cebula na szczypior, czosnek, pomidor, zioła, seler naciowy. Odpowiednio duże skrzynki, trochę owadów z okolicy i zbiory jak ta lala. Warzywnik dla dziecka jest świetną lekcją przyrody już dla najmłodszych.

Założenie warzywnika nie jest trudne. Nie chciałabym się tutaj zagłębiać w tajniki przekopywania i nawożenia, a zachęcić poprzez własny przykład. Moje zioła i warzywa wyrastają z nasion. Sama wysiewam, flancuję, przerywam. Są jednak rośliny lub odmiany, których hodowla jest kłopotliwa, wtedy kupuję gotowe flance na bazarku (najlepiej po święcie Zimnych ogrodników, które w 2014 roku przypada na 12 maja). Zazwyczaj są to pomidory, papryka, seler naciowy i niektóre zioła. Ogórki mnie nie lubią i nie rosną na mojej ziemi :). Postanowiłam założyć warzywnik dla dziecka, żeby cieszyć się zdrowymi nowalijkami. Nie wiem jednak, czy zdecydowałabym się na podobny krok, mieszkając w mieście.

Ogródek co roku zmienia miejsce, raz za blisko, innym razem za daleko. Mam już upatrzoną parcelę na tegoroczne uprawy, sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Cieszę się, że w końcu mam silną motywację, żeby zbiory były zdrowe  i obfite.

Tak jak tamtego lata…

Seler

P1100989

Mięta

P1100986

Oregano

P1100987

Bazylia

P1100988

Buraczki

P1100993

Koperek

P1100994

Rzodkiew

P1100998

Sałata

P1100992

To nieprawda, że trzeba mieć nie wiadomo jaką glebę, żeby uprawiać warzywa. Nasza działka jest gliniasta. Wymaga sporego nakładu pracy, ale to się naprawdę opłaca! Jest nie tylko zdrowo, ale i smacznie. Wszystko co widzisz na zdjęciach wyżej, wyhodowaliśmy sami. Było tego więcej: marchew, fasolka, papryka, pomidory, ziemniaki. Da się to zrobić bez chemii. Zachęcam i namawiam! Robale zjedzą co im się należy, ale jeśli przypilnujemy, zostanie też coś dla nas.

Ślimaki wygrzewają się w popołudniowych promieniach słońca, siedzą pod sałatą i robią OMNOMNOM. Brzuchy im rosną w najlepsze (w sumie, moglibyśmy je zjeść ale nie umiem przyrządzać ślimaków).

Pamiętaj, że w supermarkecie nie zachrzęści Ci w zębach piasek z marchewki. Nie przeczytasz na czym rosły warzywa, że są takie równe i mają soczyste barwy. Nie posmakujesz w pełnym słońcu świeżo wyrwanej rzodkiewki. Nic tego nie zastąpi, to uczucie trzeba wyhodować samemu.


avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Mo Bloguje Blog Mobloguje.plHafijaKuku-Mamuniu Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Kuku-Mamuniu
Gość

Hmmm… U mnie w ogródku nic nie rośnie. Serio. Też sama glina. Nasypaliśmy tony ziemi. Co roku wiadra nawozu organicznego. Rozmawiałam z sąsiadami i na całym osiedlu nielicznym udały się tylko uprawy czosnku…

Co ja się nawalczyłam, żeby mieć swoją sałatę lub szczypior! Teraz latem mam zioła w doniczkach – to nam musi niestety wystarczyć.

Hafija
Gość

Ja mam balkon i co posieję zioła to mi jakieś liszki motyli zeżrą takie malutkie zaczątki. Kupuję więc już doniczkowe i przesadzam do skrzynek 🙂

Mo Bloguje Blog Mobloguje.pl
Gość
Mo Bloguje Blog Mobloguje.pl

Ja mam nadzieję, że jeśli zostanę do wiosny tu gdzie mieszkam to też mi się uda zrobić ogródek. Taki jaki miała (i ma do tej pory) moja babcia.

Zapisz mnie na newsletter!
Chcę odebrać darmowy e-book z przepisami.
Dbamy o Twoją prywatność.