Zamknij oczy. Albo nie, bo nie przeczytasz dalszego ciągu tego, co mam do powiedzenia. Przymknij zatem i uruchom wyobraźnię. Delikatny biszkopt, pyszne truskawki, ciasto lekkie jak chmurka, smakujące latem. Najprostsze ciasto z truskawkami pod słońcem. Już? To do roboty ;).
Na początek UWAGA!
Ciasto zawiera alergeny: pszenicę i jaja. Można je wykonać bez proszku do pieczenia, robiąc klasyczny biszkopt jak w TYM przepisie a mąkę zastąpić bezglutenową (nie próbowałam, więc żadnej nie polecę).
Składniki:
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek (można zastąpić innymi owocami)
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ja tego nie przestrzegam i jajka zawsze są z lodówki, olej z szafki a mąka ze schowka. Każde w innej temperaturze, ale jeśli się boicie, albo chcecie potem na mnie zrzucać winę, że nie wyszło, to lepiej na wszelki wypadek przestrzegać tej zasady ;).
- Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukier puder.
- Następnie dodaj żółtka, zmiksuj i dolej do masy olej. Powoli, cienką strużką, cały czas miksując. Masa zmniejszy objętość, tak ma być.
- Następnie do tak przygotowanej piany przesiej mąkę z proszkiem. Wymieszaj delikatnie albo jak ja zmiksuj na najniższych obrotach. Masa będzie dosyć gęsta.
- Tortownicę o średnicy 23-24 cm lub blachę o podobnej powierzchni wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).
- Przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce tak, żeby były do połowy zanurzone w cieście.
- Piecz godzinę w temperaturze 175 stopni.
Smacznego!
8 comments
Leave a reply Anuluj pisanie odpowiedzi
Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.
no i dupa wszystko mam tylko piekarnika brakuje 🙁
To, co powiem nie będzie popularne: na surowo też jest smaczne ;). Może ktoś z rodziny albo przyjaciółka dysponuje piekarnikiem?
mmmm!! Wygląda pysznie 🙂
Faktycznie banalnie proste 🙂
Wyszło?
zawsze dobre w lato 😉 jeszcze robię ze śliwkami i z malinami
Wyszło!<3 w naszym piekarniku (elektryczny) tylko 45 min, zamiast 500g użyłam tylko 250g truskawek a i tak jest ich mnóstwo w cieście. Nie jest bardzo słodkie, więc w sam raz! Polecam!
Piękne! Bardzo się cieszę 🙂