Zamknij oczy. Albo nie, bo nie przeczytasz dalszego ciągu tego, co mam do powiedzenia. Przymknij zatem i uruchom wyobraźnię. Delikatny biszkopt, pyszne truskawki, ciasto lekkie jak chmurka, smakujące latem. Najprostsze ciasto z truskawkami pod słońcem. Już? To do roboty ;).

ciasto z truskawkami

Na początek UWAGA!
Ciasto zawiera alergeny: pszenicę i jaja. Można je wykonać bez proszku do pieczenia, robiąc klasyczny biszkopt jak w TYM przepisie a mąkę zastąpić bezglutenową (nie próbowałam, więc żadnej nie polecę).

Składniki:

  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek (można zastąpić innymi owocami)
  • cukier puder do oprószenia

ciasto z truskawkami

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ja tego nie przestrzegam i jajka zawsze są z lodówki, olej z szafki a mąka ze schowka. Każde w innej temperaturze, ale jeśli się boicie, albo chcecie potem na mnie zrzucać winę, że nie wyszło, to lepiej na wszelki wypadek przestrzegać tej zasady ;).

 

  • Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukier puder.

 

  • Następnie dodaj żółtka, zmiksuj i dolej do masy olej. Powoli, cienką strużką, cały czas miksując. Masa zmniejszy objętość, tak ma być.

 

  • Następnie do tak przygotowanej piany przesiej mąkę z proszkiem. Wymieszaj delikatnie albo jak ja zmiksuj na najniższych obrotach. Masa będzie dosyć gęsta.

 

  • Tortownicę o średnicy 23-24 cm lub blachę o podobnej powierzchni wyłóż papierem do pieczenia (tylko dno).

 

  • Przelej ciasto i ułóż na wierzchu owoce tak, żeby były do połowy zanurzone w cieście.

 

  • Piecz godzinę w temperaturze 175 stopni.

 

ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami ciasto z truskawkami

Smacznego!

Podobał Ci się wpis?

Udostępnij go znajomym i zostań z nami na fb.
  •  
  •   
  •  
  •  
  •  

8 comments

  1. Aga Ołdak 8 lipca, 2017 at 16:23 Odpowiedz

    Wyszło!<3 w naszym piekarniku (elektryczny) tylko 45 min, zamiast 500g użyłam tylko 250g truskawek a i tak jest ich mnóstwo w cieście. Nie jest bardzo słodkie, więc w sam raz! Polecam!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.