PRZEPISY I TIPY

Ciasto z kaszy manny bez pieczenia.

ciasto z kaszy manny

To najlepsze ciasto z kaszy manny, jakie przyjdzie ci zjeść. To w ogóle jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam, a do tego jest wegańkie. Kiedy je robiłam, popełniłam tylko jeden błąd: powinno być z podwójnej porcji! Ciasto z kaszy manny uda się każdemu, bo nie wymaga pieczenia ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeśli nie przypalasz wody w czajniku, na pewno Ci wyjdzie ;).

Ciasto z kaszy manny – składniki

MASA

400 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
0,5 szklanki kaszy manny
0,3 szklanki cukru trzcinowego
80 g oleju  kokosowego (lub w wersji niewegańskiej: masła)
otarta laska wanilii (ewentualnie cukier waniliowy)

SPÓD

pokruszone herbatniki
2 płaskie łyżki oleju kokosowego

POLEWA

2 łyżki kakao
1 łyżka cukru
3 łyżki wody
1-2 łyżki oleju kokosowego

KREM KOKOSOWY

utwardzona (stała) część mleka kokosowego z puszki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao

 

Ciasto z kaszy manny – wykonanie.

1. Herbatniki na spód drobno kruszymy i mieszamy z olejem kokosowym. Wgniatamy masę w spód foremki.
Druga (prostsza) opcja, to ułożenie herbatników w keksówce jeden obok drugiego.

2. Gotujemy kaszę mannę na mleku roślinnym z olejem kokosowym, wanilią i cukrem. Często mieszamy, żeby się nie przypaliła – musi być gęsta.

3. Składniki na polewę podgrzewamy i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Studzimy.

 

Na spód z herbatników przekładamy przestudzoną kaszę mannę. Kiedy stężeje, polewamy przygotowaną polewą, ozdabiamy truskawkami.

 

Z ciastem świetnie komponuje się mus kokosowy. Wystarczy ubijać utwardzoną część mleka kokosowego (jak normalną bitą śmietanę) z cukrem pudrem i odrobiną kakao.

Te przepisy mogą Ci się spodobać:
 
TERRINA TRUSKAWKOWA
CIASTECZKA DYNIOWE
LODY JAGODOWE NA MLEKU KOKOSOWYM

ciasto z kaszy manny

Niestety ciasto z kaszy manny robiłam późnym popołudniem, trochę rzutem na taśmę, bo okazało się, że akurat mamy wszystkie niezbędne składniki. Dlatego zdjęcia jakie są, każdy widzi. Poza tym zgubiłam keksówkę, a na ciasto wykorzystałam (za)dużą formę do tarty. Przez to deser wyszedł bardzo niski, co absolutnie nie wpłynęło na jego smak, ale wiadomo że wygląda mniej atrakcyjnie ;).

Jeśli podobał Ci się ten wpis, doceń go proszę i udostępnij swoim znajomym, skomentuj lub polub <3

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.