CIASTO CYTRYNOWE – PRZEPIS + FILM
Ciasto cytrynowe jest bardzo proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Jeśli lubisz gotować razem z dzieckiem, ten przepis jest idealny. Potrzebujesz tylko kilku składników, jednej miski, miksera i foremki.
Składniki na ciasto cytrynowe:
- 4 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 50 ml soku z cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej (tę ilość można zmniejszyć, ciasto wyjdzie, ale słabiej urośnie)
- 150 ml oleju
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
Żeby zrobić ciasto cytrynowe, wystarczy Ci 10 minut. W misce zmiksuj jajka, dodaj cukier i miksuj 4-5 minut. Następnie dodaj cukier, miksuj do uzyskania gładkiej masy. Kolejno do miski: wlej 50 ml soku z cytryny, wsyp 200g przesianej mąki pszennej z proszkiem i sodą. Miksuj chwilę, następnie wlewaj olej wąską strużką do uzyskania jednorodnej masy. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.
Gotowe ciasto przelej do foremki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną.
Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.