Ciastka owsiane. Przysmak dla całej rodziny.

Przepis na te ciastka owsiane podpatrzyłam na Instagramie. Postanowiłam jednak zmodyfikować pierwotny przepis i pokazać Wam, że te ciastka możesz podawać w dwóch formach – surowej i upieczonej. Jak to zrobić?
Zobacz inne przepisy:
RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ – gdybym nie wiedziała, z czego je zrobiłam, nigdy bym nie powiedziała, że to kasza jaglana!
PROSTE CIASTO Z OWOCAMI – na każdą okazję ze składników, które większość z Was ma w domu.
DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK Z MALINAMI – puszyste, mocno owocowe i stuprocentowo lepsze od sklepowych.
CIASTECZKA DYNIOWE Z 3 SKŁADNIKÓW – mój blogowy hit, jeśli chodzi o przepisy. Te ciastka upiekło już pół Internetu i nadal dostaję wiadomości na ich temat!
Ciastka owsiane – składniki
- pół kostki masła
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 0,5 szklanki mąki ryżowej (może być też mąka pszenna)
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
- garść rodzynek
- garść orzechów
- garść resztek czekolady
- łyżka wiórków lub płatków kokosowych
- 1 jajko lub banan (ja użyłam banana)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji na zimno pominąć)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (w wersji na zimno pominąć)
Jeśli chcesz zrobić z tych składników kulki, wystarczy że dokładnie połączysz masło, płatki owsiane, bakalie i cukier. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę masła. Następnie utocz kulki i wsadź do lodówki. Gotowe! A teraz czas na ciastka owsiane.

Ciastka owsiane – wykonanie
- masło utrzeć z cukrem, na koniec dodać rozgniecionego banana lub jajko i nadal ucierać (można mikserem)
- mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, następnie połączyć z utartą masą
- wsypać płatki, orzechy, rodzynki, czekoladę i wiórki
- dokładnie zagnieść i utoczyć kulki
- rozgnieść w rękach, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- piec 30 minut w 180 stopniach
Ciastka owsiane są genialne w smaku, zwłaszcza jeśli dodamy do nich możliwie najwięcej bakalii.

Podobał Ci się ten wpis? Podziel się nim z innymi. Udostępnij na swojej tablicy: