chipsy z batata
DSC_0264

Batat. Niedoceniany, niepopularny, nijaki. Szkoda, bo chipsy z batata są MEGA. Ta zdrowa i smaczna przekąska z powodzeniem zastąpi tradycyjne chipsy i inne zapychacze. Na dodatek robi się je w piekarniku, w przeciwieństwie do smażonych na głębokim tłuszczu chipsów ziemniaczanych kupowanych w sklepie.

Zrobiłam dziś po raz pierwszy i będę powtarzać niejednokrotnie: upieczone w piekarniku cienkie plasterki batata. Skropione oliwą z oliwek, choć niepotrzebnie (chyba, że chcemy miękkie plasterki, ja oczekiwałam chrupiących i takie były w miejscach bez oliwy).

Kroimy, układamy, do  pieca temperatura 150 stopni, czas: zależy, obserwujcie. Może być 10, 15 lub 20 minut. Chipsy z batata gotowe!

chipsy z batata
chipsy z batata 2

Proste, zdrowe, szybkie. Czego chcieć więcej?

Inne przepisy z batatem:

LODY CZEKOLADOWE Z BATATA

6 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.