chipsy z batata
  •  
  •   

Batat. Niedoceniany, niepopularny, nijaki. Szkoda, bo chipsy z batata są MEGA. Ta zdrowa i smaczna przekąska z powodzeniem zastąpi tradycyjne chipsy i inne zapychacze. Na dodatek robi się je w piekarniku, w przeciwieństwie do smażonych na głębokim tłuszczu chipsów ziemniaczanych kupowanych w sklepie.DSC_0264

Zrobiłam dziś po raz pierwszy i będę powtarzać niejednokrotnie: upieczone w piekarniku cienkie plasterki batata. Skropione oliwą z oliwek, choć niepotrzebnie (chyba, że chcemy miękkie plasterki, ja oczekiwałam chrupiących i takie były w miejscach bez oliwy).

Kroimy, układamy, do  pieca temperatura 150 stopni, czas: zależy, obserwujcie. Może być 10, 15 lub 20 minut. Chipsy z batata gotowe!

DSC_0256

DSC_0265

Budzik się nimi zajadał. Proste, zdrowe, szybkie. Czego chcieć więcej?

Sprawdź inne przepisy z działu KUCHNIA


  •  
  •   
avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Kuku-MamuniuBoodzikWronkowa Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subskrypcja  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Kuku-Mamuniu
Gość

WOW. Nigdy by mi nie przyszło do głowy, że batata można w jakikolwiek sposób wykorzystać. Świetny pomysł na przekąskę! I jaki prosty!

Boodzik
Gość

Ale mnie cieszy ten komentarz :). Też nie wiedziałam o tych batatach, koleżanka zdradziła przepis na zachęcenie dziecka do gryzienia. Można w ten sposób upiec ziemniaki, marchewkę, buraka pewnie też.

Kuku-Mamuniu
Gość

Ty wiesz, że jeśli chodzi o nieskomplikowane i szybkie przepisy, to ja jestem pierwsza!

Wronkowa
Gość
Wronkowa

Zrobię! Tylko czemu te bataty u nas tyle kosztują???

Boodzik
Gość

Niestety, za jednego małego batata ponad 3 zł o_O.

Boodzik
Gość

Powinny być w warzywniaku, ale pewnie nie wszystkie mają bataty.