Chipsy z batata.
Batat. Niedoceniany, niepopularny, nijaki. Szkoda, bo chipsy z batata są MEGA. Ta zdrowa i smaczna przekąska z powodzeniem zastąpi tradycyjne chipsy i inne zapychacze. Na dodatek robi się je w piekarniku, w przeciwieństwie do smażonych na głębokim tłuszczu chipsów ziemniaczanych kupowanych w sklepie.
Zrobiłam dziś po raz pierwszy i będę powtarzać niejednokrotnie: upieczone w piekarniku cienkie plasterki batata. Skropione oliwą z oliwek, choć niepotrzebnie (chyba, że chcemy miękkie plasterki, ja oczekiwałam chrupiących i takie były w miejscach bez oliwy).
Kroimy, układamy, do pieca temperatura 150 stopni, czas: zależy, obserwujcie. Może być 10, 15 lub 20 minut. Chipsy z batata gotowe!
Proste, zdrowe, szybkie. Czego chcieć więcej?
Inne przepisy z batatem:
WOW. Nigdy by mi nie przyszło do głowy, że batata można w jakikolwiek sposób wykorzystać. Świetny pomysł na przekąskę! I jaki prosty!
Ale mnie cieszy ten komentarz :). Też nie wiedziałam o tych batatach, koleżanka zdradziła przepis na zachęcenie dziecka do gryzienia. Można w ten sposób upiec ziemniaki, marchewkę, buraka pewnie też.
Ty wiesz, że jeśli chodzi o nieskomplikowane i szybkie przepisy, to ja jestem pierwsza!
Zrobię! Tylko czemu te bataty u nas tyle kosztują???
Niestety, za jednego małego batata ponad 3 zł o_O.
Powinny być w warzywniaku, ale pewnie nie wszystkie mają bataty.