Babeczki dyniowo-owsiane bez cukru.
Codzienne pakowanie lunchboxa wymaga dużych pokładów kreatywności. Unikamy słodyczy w śniadaniu, ale raz w tygodniu w piątek dorzucamy sobie coś domowego. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią sezon na dynie w różnych postaciach. Dzisiaj przepis na babeczki dyniowe, słodki hit chłodnego sezonu.
Przepis próbowałam wykonać w różnych wersjach, więc na początek podpowiem, co możesz zmienić w razie braku któregoś ze składników! Borówki możesz zastąpić malinami lub truskawkami albo leśnymi jagodami. Można część owoców wmieszać także do ciasta. Do babeczek nie dodaję cukru (zamiast niego są banany), a widoczny na zdjęciach cukier puder znalazł się tam na ozdobę – jeśli jednak wolisz bardzo słodkie desery, banana możesz dodać trochę więcej lub po prostu posłodzić ksylitolem lub stewią. Mleko oczywiście wybierasz dowolne – ja używam zamiennie napojów roślinnych (najczęściej owsianego) i mleka krowiego, ale tego drugiego staram się nie nadużywać. Proszek do pieczenia można wymieszać z sodą lub dać samą sodę, ale wtedy proponuję dodać jedną-dwie łyżki soku z cytryny.
ZOBACZ TEŻ:
CIASTECZKA DYNIOWE
ZUPA KREM Z DYNI PIŻMOWEJ
Babeczki dyniowe – składniki:
200 g bananów
250 ml mleka (może być napój roślinny)
50 ml oleju
2 szklanki płatków owsianych
2 jajka
300 ml zblendowanej dyni
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żeby zrobić babeczki dyniowe, do zblendowanej dyni musisz dodać ubite jajka, zblendowane banany, mleko i olej. Miksować (ja używałam blendera) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać płatki owsiane i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Nakładać do foremek posmarowanych tłuszczem i posypanych wiórkami kokosowymi. Wierzch posypać borówkami amerykańskimi.
Piec w 180 stopniach przez 20, góra 25 minut (sprawdzać suchym patyczkiem). Studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika. W środku są bardzo wilgotne.
Dynie blendujesz surowa? Czy pieczona pulpę?
Surową 🙂