KUCHNIA

5 zamienników dla alergików.


Każdego dnia stajemy przed wyborem, który z pozoru wydaje się łatwy, ale przy alergii nabiera dodatkowej wagi. Standardem śnidaniowym wśród Polaków jest kanapka albo owsianka na mleku plus gupa tych, którzy papierosa popijają kawą, ale myślę, że już nawet oni wiedzą, że to niezdrowe. W dzisiejszym wpisie pojawią się zamienniki dla alergików, których używamy.

Wybór gotowych produktów przy stwierdzonej alergii pokarmowej jest naprawdę ograniczony, bo to że nie możesz pić krowiego mleka oznacza również wykluczenie z diety wszystkich produktów, które mleko zawierają. Odpadają te bez opisanego składu, w tym większość pieczywa, odpadają desery, nabiał i cała masa rzeczy. Normalnie się nad tym nie zastanawiasz, tylko jesz co masz w planie albo rozpisce na cały tydzień. Nagle okazuje się, że w zwykłym sklepie możesz najwyżej kupić wodę mineralną i ogórka. Eh, żeby ten ogórek chociaż nie miał tony nawozu! Wśród produktów, do których najczęściej potrzebne są zamienniki dla alergików, znajdują się:

  • mleko krowie i jego pochodne
  • jajka
  • orzechy
  • miód
  • gluten (tu raczej nietolerancja pokarmowa niż alergia)

zamienniki dla alergików

1. Mleko i jego zamienniki.

Pij mleko będziesz wielki? Może kiedyś tak było, ale badania pokazują, że mleko robi w naszym organizmie więcej szkody niż pożytku. Sama to zauważyłam, bo im więcej mleka lub produktów mlecznych zjem (głównie mleko do kawy i śmietana do truskawek), tym gorzej wygląda moja cera, a gardło jest całkowicie zaflegmione. Nasz starszy syn także źle reaguje na produkty mleczne i chociaż w testach z krwi nie wyszła alergia, cierpiący na AZS maluch ma znaczne pogorszenie stanu skóry po mleku.

Czym zastąpić mleko?

Najzdrowiej będzie zrobić mleko roślinne samodzielnie, ale jest to pracochłonne i czasochłonne, więc w razie potrzeby można skorzystać ze sklepowej oferty. Najpopularniejsze są mleka (tak naprawdę napoje) kokosowe, migdałowe, sojowe, ryżowe i owsiane. My najczęściej wybieramy mleko kokosowe do spożycia na surowo np. z granolą lub płatkami, a do takich rzeczy, jak naleśniki/racuchy/sosy/kluski parowane używam mleka ryżowego lub owsianego. Są najmniej uczulające, w przeciwieństwie do mleka migdałowego i sojowego.

Mleko zastępujemy dodając do dania dokładnie taką samą ilość, jak mleka zwierzęcego. Nadaje się do większości potraw, najważniejsze by zwracać uwagę na skład mleka ze sklepu.

Kto powiedział, że #owsianka jest brzydka? #breakfast

A post shared by Anna Bartnik (@simplyanna.pl) on

Przepis na mleko owsiane domowe

  • 1 szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
    5 szklanek wody

Szklankę płatków zalać szklanką wody i zostawić na noc, najlepiej w szklanym naczyniu. Po nocy zmiksować całość, dodać pozostałe 4 szklanki wody i znów zmiksować. Odcedzić przez płótno/gęstą gazę. Można odcedzić dwa razy, jeśli chcemy uzyskać bardziej klarowny napój. Można przechowywać w lodówce do 7 dni, doprawić wanilią i odrobinką soli.

UWAGA: mleko owsiane nie na daje się do kawy, sprawdza się przy wypiekach i do gotowania

2. Jajka – problematyczny składnik wielu dań.

Makarony jajeczne, kluski różnego rodzaju, kotlety, wypieki, lody – do wszystkich tych potraw najczęściej potrzebne jest jajko. Miałam z tym składnikiem spory problem, bo gotować uczyłam się w domu, a moja mama specjalizuje się w typowej polskiej kuchni, gdzie do mielonego wbija się jajko, schabowego w jajku obtacza, naleśniki bez jajek nie wychodzą, a o ciastach bez jajka nie wspomnę.

Nigdy nie używałam jajka do zagęszczania potraw, ale jako element wiążący lub uelastyczniający już tak. W obu wypadkach jajko nie daje smaku, a zmienia strukturę, dlatego najczęściej zamiast jajek używam mielonego siemienia lnianego. Wystarczy jedna łyżeczka mielonego lnu rozprowadzona w 1/4 szklanki wody. Gdy napęcznieje, dodajemy do potrawy podobnie jak jajko. Rozwiązanie to sprawdza się także przy plackach ziemniaczanych, racuchach, naleśnikach.

3. Zamienniki orzechów.

Orzechy to takie podstępne dziady, bo wykorzystywane są w wielu zakładach produkcyjnych i „śladowe ilości orzechów” to chyba najczęściej wymieniane na opakowaniach ostrzeżenie. Śladowe, to znaczy jakie? Nie wiadomo, więc jeśli orzechy wywołują bardzo silną reakcję alergiczną, po prostu po takie produkty nie wolno sięgać.

Choć orzechy stanowią cenne źródło wielu składników: nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu, fosforu oraz witaminy E. Orzechy są zazwyczaj dobrze tolerowane, ale zdarzają się wyjątki i w takich wypadkach najlepiej zastąpić je pestkami słonecznika lub dyni, a jeśli chcemy uzyskać smak fistaszków można na maśle podprażyć płatki owsiane.

4. Czym zastąpić miód?

Wiem, że ciężko sobie wyobrazić herbatę bez miodu, gdy dopada nas grypa. Albo pierniczki bożonarodzeniowe, które właśnie miodem i korzennymi przyprawami powinny smakować, ale skoro nie można? To nie można i już. Zamiennik miodu, którego używam nie jest najzdrowszym rozwiązaniem i z miodem nie ma w zasadzie nic wspólnego. Niemniej jeśli już muszę, mam zawsze w szafce golden syrup. Ma karmelowy smak, gładką, gęstą ale lejącą konsystencję – dokładnie taką, jak miód przed krystalizacją.

Można powiedzieć, że to płynny cukier z cytrynową nutą. Ze względu na to, że cukier nie należy do najzdrowszych składników, czasem lepiej sobie darować lub zminimalizować użycie.

Lekarz w Wielkiej Brytanii, gdzie mieszkam, powiedział że rzadko ma do czynienia z alergią na miód. Obaj moi synowie reagują na ten składnik wysypką, kaszlem etc. Prawdopodobnie jest to związane z katarem siennym i alergią na pyłki. Nawet znikome ilości np. zawarte w syropie dla dzieci mają dla nas opłakane skutki.

5. Gluten.

Mąka pszenna jest w Polsce traktowana jak sproszkowane złoto. Dodawana praktycznie wszędzie. Mąka to element, którego nigdy nie brakuje, o czym świadczą zapasy poczynione przez moją mamę ;). Ale do rzeczy: najprostszym i najzdrowszym zamiennikiem zbóż glutenowych będzie zastąpienie ich bezglutenowymi.

Kasze zawierające gluten: kasza manna, kasza jęczmienna, kasza orkiszowa, kasza kuskus, bulgur, kasza owsiana.
Kasze bezglutenowe: gryczana, jaglana, kukurydziana, quinoa, amarantus, ryż.

 

Zamienniki dla alergików nie tylko są łatwo dostępne, ale można ich używać w sposób, który nie zmieni smaku potrawy, nie zuboży jej w żaden sposób, a na dodatek wpływnie pozytywnie na nasze zdrowie. Dzięki alergii synów ograniczyliśmy spożycie mleka i produktów mlecznych, poprawiając samopoczucie i redukując problemy z górnymi drogami oddechowymi. Jeśli znasz jeszcze jakieś zamienniki, na które warto zwrócić uwagę, podziel się wiedzą z innymi w komentarzu.

Podobał CI się wpis?

Udostępnij go znajomym i zostań z nami na fb.