tort tiramisu

Uzależnienia od cukru ciąg dalszy. Dzisiaj na tapecie ulubiony smak mojego męża, czyli kawa. Cukier+kawa= tort tiramisu. Już cieknie mi ślina ale przez wzgląd na Was zetrę ją z klawiatury i napiszę przepis do końca.

TORT TIRAMISU Czas wykonania: nie liczyłam 😉
Stopień trudności: 3,5/5 Bardzo ciężko to ocenić, bo dla mnie większość wypieków jest prosta, a nie chcę mylić trudności z czasochłonnością. Moim zdaniem tort tiramisu zrobi nawet początkująca osoba, która wcześniej nie miała z wypiekami nic wspólnego.

DSC_0463

Składniki na biszkopt:

4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj cukier. Później dorzucaj po jednym żółtku, nadal ubijając. Wymieszane i przesiane obie mąki wmieszaj do ciasta na najwolniejszych obrotach miksera.

Ilość ciasta nadaje się do tortownicy o średnicy 21 -22 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Boków nie smaruj, papierem wyłóż jedynie dno. Przelej ciasto i piecz w 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do  suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i upuść  z wysokości około 60 cm na podłogę (oczywiście w formie). Odstaw do piekarnika żeby ostygł (pamiętaj o uchylonych drzwiach). Po wystudzeniu przekrój na 3 blaty.

Blaty nasącz 160 ml mocnej, ostudzonej kawy wymieszanej z 80 ml likieru kawowego. Nigdy go nie mam, dlatego kawę mieszam z wódką. Tort tiramisu, a raczej biszkopt możesz nasączyć też innym likierem, przestudzoną kawą bez dodatku alkoholu albo np. wiśniowym kompotem.

DSC_0467

Składniki na masę:

750g mascarpone
150ml kremówki
100g cukru do wypieków lub cukru pudru

Wykonanie :

Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie delikatnie wymieszaj z serem mascarpone. Możesz to zrobić drewnianą szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera.

Dodatki:

kakao
100 g gorzkiej czekolady startej na grubych oczkach

DSC_0464_1

Wykonanie tortu:

Jeden blat połóż na tortownicy. Nasącz 1/3 mieszanki kawy z alkoholem. Wyłóż 1/3 masy i posyp 1/3 wiórków czekoladowych. Następnie wyłóż drugi biszkopt, nasącz i powtórz czynności. Na koniec wyłóż 3 blat, nasącz go i posmaruj cały tort pozostałą masą. Posyp obficie kakao i resztą wiórków. Schłodź  przez 3 godziny w lodówce. Twój tort tiramisu jest już gotowy. Teraz uważaj, żeby nie zjeść całego ;).

DSC_0461

Sprawdź także inne przepisy, np. na tort śmietankowo-truskawkowy TUTAJ.

 


  • Magda

    O litości! Wiedziałam, że nie powinnam czytać- teraz cała się ślinię a takiego tortu (przy wrażliwym brzuszku mojej córeczki karmionej piersią) to nie zjem jeszcze bardzo długo:(

    • Haha, wiesz że „litości” to jedno z najczęściej słyszanych pzeze mnie słów, kiedy pokazuję torty? 😀

  • Ala

    Aniu piękny tort, ale na szczęście jest jedną z niewielu słodkich rzeczy której nie lubię, więc mi ślina nie cieknie.

    • Ja uwielbiam. Zwłaszcza takie nieprzesłodzone.

  • mirmis

    Aniu cukiernię otwierasz???Zjadłabym taki a urodzinki córci niedługo :).Szkoda ,że tak daleko mamy do siebie:).

  • www.wenus-lifestyle.pl

    Mniam, pyszny deser 😛 Wygląda mega 🙂

  • Marta

    udało mi się w końcu zalogować. Super ciasteczko, chętnie bym wtrąboliła 😀 kuchareczko Ty ;d głowa pełna pomysłów