KUCHNIA

Terrina truskawkowa. Nie zdążysz się nią podzielić, jest tak smaczna!


Sezon truskawkowy w pełni, podobnie jak poszukiwania nowych przepisów. Myśleliśmy o deserze słodkim, ale z kwaśną nutą, lekkim i oddającym w pełni smak i aromat truskawek. Receptura wpadła w moje ręce zupełnie przypadkowo, ale przynajmniej raz w roku będę ten deser robić, ponieważ jest obłędny w smaku. Terrina truskawkowa ma idealną konsystencję, nie jest przesłodzona, a do tego orzeźwiająca bo prosto z lodówki z wyraźną cytrusową nutą. Mięta zdecydowanie ją podkręca, ale nie każdy lubi, dlatego można ozdabiać zgodnie z własnym smakiem.

terrina truskawkowa

terrina truskawkowa

 

terrina truskawkowa

Zaprezentowany w tym wpisie deser z powodzeniem można zrobić w pucharkach, wykorzystać do niego czekoladę, a żelatynę zastąpić wegańskim agarem. Niestety nigdzie w pobliżu go nie znalazłam, stąd użycie żelatyny.

Angielskie truskawki w pełni sezonu są równie smaczne, co polskie. To informacja dla wszystkich czytelników z Wielkiej Brytanii, którym w głowach zaświtać może pomysł kupowania owoców w tak zwanym polskim sklepie ;). W razie potrzeby truskawki można nabyć na większości farm.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, udostępnij go swoim znajomym i zostań ze mną na dłużej TUTAJ.
Po inne przepisy zapraszam do działu KUCHNIA.


  • Taka alternatyw dla pana coty 🙂

  • Ela

    A po co żelatyna? Przecież śmietana ubita z cukrem sama sie utrzyma, nawet bez cukru da rade.

    • Żelatyna zmienia konsystencję kremówki z bitej śmietany w kremową piankę. Można użyć roślinnego agaru.

      Bez tego składnika deser nie będzie trzymał kształtu, można zrobić do pucharków ale nie dużej formy.

  • Joanna B.

    Przepis nie wyszedł. Po 20 godz w lodówce nadal pływał i spod warstwy przypominającej rzadką kaszę mannę puszczał wodę.
    W liście składników jest nieco inna ilość pudru niż w dalszej części przepisu… może coś jeszcze się w tym przepisie pomerdało? Kicha a nie deser 🙁

    • Ilość cukru pudru nie ma żadnego wpływu na deser, oprócz smaku (fktycznie 2 łyżki można dodać do kremówki). Jeśli cokolwiek miało konsystencję kaszy manny, to znaczy, że zostało źle zrobione: źle rozprowadzona żelatyna albo przebita kremówka.