PRZEPISY I TIPY

Terrina truskawkowa. Nie zdążysz się nią podzielić, jest tak smaczna!

Sezon truskawkowy w pełni, podobnie jak poszukiwania nowych przepisów. Myśleliśmy o deserze słodkim, ale z kwaśną nutą, lekkim i oddającym w pełni smak i aromat truskawek. Receptura wpadła w moje ręce zupełnie przypadkowo, ale przynajmniej raz w roku będę ten deser robić, ponieważ jest obłędny w smaku. Terrina truskawkowa ma idealną konsystencję, nie jest przesłodzona, a do tego orzeźwiająca bo prosto z lodówki z wyraźną cytrusową nutą. Mięta zdecydowanie ją podkręca, ale nie każdy lubi, dlatego można ozdabiać zgodnie z własnym smakiem.

terrina truskawkowa

terrina truskawkowa

 

terrina truskawkowa

Zaprezentowany w tym wpisie deser z powodzeniem można zrobić w pucharkach, wykorzystać do niego czekoladę, a żelatynę zastąpić wegańskim agarem. Niestety nigdzie w pobliżu go nie znalazłam, stąd użycie żelatyny.

Angielskie truskawki w pełni sezonu są równie smaczne, co polskie. To informacja dla wszystkich czytelników z Wielkiej Brytanii, którym w głowach zaświtać może pomysł kupowania owoców w tak zwanym polskim sklepie ;). W razie potrzeby truskawki można nabyć na większości farm.

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, udostępnij go swoim znajomym i zostań ze mną na dłużej TUTAJ.
Po inne przepisy zapraszam do działu KUCHNIA.

8 comments

  1. Joanna B. 11 czerwca, 2017 at 11:59 Odpowiedz

    Przepis nie wyszedł. Po 20 godz w lodówce nadal pływał i spod warstwy przypominającej rzadką kaszę mannę puszczał wodę.
    W liście składników jest nieco inna ilość pudru niż w dalszej części przepisu… może coś jeszcze się w tym przepisie pomerdało? Kicha a nie deser 🙁

    • Anna Bartnik | simplyanna.pl 11 czerwca, 2017 at 12:29 Odpowiedz

      Ilość cukru pudru nie ma żadnego wpływu na deser, oprócz smaku (fktycznie 2 łyżki można dodać do kremówki). Jeśli cokolwiek miało konsystencję kaszy manny, to znaczy, że zostało źle zrobione: źle rozprowadzona żelatyna albo przebita kremówka.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.