KUCHNIA

Tarta z łososiem i szparagami – przepis.

tarta z łososiem

Kryminalny piątek? No pewnie! Zjeść w szybkim tempie tę pyszną tartę ze szparagami to przecież ZBRODNIA. Może nie do końca doskonała, ale kto by się tym przejmował?

Zbliża się weekend, trwa karnawał zatem czas na nowy przepis. Tarta z łososiem i szparagami. Brzmi smacznie? Proszę bardzo!
***

TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI

Czas przygotowania: 60 minut (przygotowanie + pieczenie) + 30 minut (schłodzenie ciasta)
Skala trudności: 3/5
Czasochłonność: 3/5

DSC_0203

Kruche ciasto:
150g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
80g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody

Przesianą mąkę, sól, cukier rozcierać z pokrojonym na małe kawałki masłem. Dodać łyżkę wody, zagniatać póki ciasto nie będzie gładkie. Jeśli będzie zbyt suche – dodać drugą łyżkę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (ok. pół godziny powinno wystarczyć).

Tarta z łososiem i szparagami – nadzienie:
150 g świeżego łososia bez skóry
½ pęczka zielonych szparagów (teraz pewnie ze słoika)
8 pomidorów koktajlowych albo 2-3 zwykłe
100ml śmietanki 30%
2 jajka od szczęśliwej kury
150g mozzarelli
sól, pieprz

Składniki pokroić: mozarellę osączoną z płynu na kawałki, łososia w dużą kostkę, szparagi na 2-3 centymetrowe kawałki a pomidory koktajlowe na pół.

Foremkę (nie musi być typowa do tarty) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto trzeba rozwałkować tak, żeby z każdej strony był 2 cm zapas. Ciastem wykładamy formę, zaklejamy też boki formy. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.

Po wyjęciu spód należy trochę schłodzić. Następnie wykładamy składniki nadzienia na przemian łososia, szparagi, pomidory. Jajka i śmietankę należy rozmącić, doprawić solą i pieprzem (można też dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub dowolną przyprawę). Wylewamy całość na tartę, na wierzchu kładziemy mozarellę i pieczemy około pół godziny w 180 stopniach. Tartę warto przykryć folią aluminiową, wtedy nie wyschnie wszystko na wiór. Jeśli lubicie zrumieniony ser to jeszcze 10 minut podpiekacie bez folii.

DSC_0205

Smacznego!


5 comments

  1. Bastki 20 stycznia, 2014 at 14:48 Odpowiedz

    Aniu ta tarta!!! ale zrobiłam się głodna, wypróbuję przepis 🙂 musze sie jeszcze przyznać że robiłam sałatkę z winogronami z twojego bloga mmmmmniam…
    pozdrawiam 😉

  2. Marta 10 lutego, 2014 at 15:55 Odpowiedz

    wygląda bardzo apetycznie, miałam zrobić lekko zmodyfikowaną i jeszcze się za nią nie zabrałam, aale przymierzam się przymierzam się 😀

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *