PRZEPISY I TIPY

Smażona kaczka na liściach szpinaku + tagliatelle i marchew.

smażona kaczka

W marcu zakochałam się w kaczce. Moje wcześniejsze próby przyrządzenia tego smacznego mięsa były nieudane. Kaczka wychodziła za twarda, źle doprawione albo sucha jak wiórek. Pierwszy raz naprawdę doskonałej kaczki w połączeniu ze świetnymi dodatkami spróbowałam w http://www.okwinebar.com/. Wybraliśmy się tam z Michałem na kolację i nasze podniebienia zostały dopieszczone do granic. W tej chwili nie mamy jak wyskoczyć i spędzić kilka romantycznych chwil, więc zostało mi wrzucenie kaczki na domowy ruszt.

Smażona kaczka wymaga odpowiedniej oprawy. Termicznej i smakowej. Doskonale smakuje w połączeniu z buraczkami, pomarańczowym deepem albo…no właśnie, sprawdźcie sami.

DSC_1977

Okazało się, że przyrządzenie smażonej (dziecko czeka, musi być szybko!) kaczki jest banalnie proste, ale mimo wszystko poprowadzę Cię krok po kroku.

1. Umyj piersi (te kacze oczywiście) i osusz papierowym ręcznikiem

2. Posól, popieprz i koniecznie natnij skórę w kratkę

3. Na zimny (to bardzo ważne) tłuszcz połóż piersi skórą do dołu i odpalaj

4. Od momentu aż olej będzie rozgrzany, smaż 6 minut skórą do dołu, następnie 4 minuty z drugiej strony

5. Odłóż na bok, żeby jeszcze mięso chwilę „doszło” i gotowe, można kroić

smażona kaczka

Kacze piersi podałam na tagliatelle i świeżym szpinaku, całość skropiłam oliwą. Do tego zjedliśmy tzw. marchew na gęsto. Smażona kaczka wyszła naprawdę smaczna – nie surowa bo nie lubimy żywego mięsa, ale soczysta i esencjonalna. Niestety, nie jestem mistrzem fotografowania tego typu dań, desery są bardziej fotogeniczne, wybaczcie :).

Będzie mi bardzo miło, jeśli zechcesz podzielić się tym przepisem ze znajomymi za pomocą przycisku FACEBOOK na dole <3

4 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.