KUCHNIA

Ochłoda w gorące dni – kompot z rabarbaru.

kompot z rabarbaru

Rabarbar, choć wykorzystywany do wypieków, koktajli czy lodów, jest warzywem. Natury nie zmienimy. Jeśli jednak to warzywo posłodzimy i zagotujemy a potem schłodzimy, otrzymamy fantastyczny orzeźwiający napój. W sam raz na duszne, gorące dni pełne majowego słońca. Kompot z rabarbaru jest także…fotogeniczny! Sprawdzi się na wszelkich letnich imprezach i rodzinnych piknikach.

DSC_0165

Kompot z rabarbaru – wykonanie:

4-5 łodyg rabarbaru dokładnie obierz, pokrój na około 2cm kawałki. Zasyp 4 łyżkami cukru i zalej 1,5 l wody. Gotuj jakiś czas na wolnym ogniu. Rabarbar musi zmięknąć, a z wody zrobić się kompot. Opcjonalnie podczas gotowania można dodać cynamon, goździki albo uruchomić wyobraźnię!

DSC_0162

Na zdjęciach widać, że kompot jest gorący. Też był smaczny :).

DSC_0163

Po inne przepisy zapraszam do działu KUCHNIA. Znajdziesz tam m.in. terrinę truskawkową!