KUCHNIA

Makaron z szynką szwarcwaldzką i natką pietruszki.

makaron z szynką

Nie masz pomysłu na obiad? Kup go! Tak nam trują w reklamach, tymczasem wystarczy zaglądać na mojego bloga, żeby regularnie dostawać dawkę inspiracji kulinarnych. Za darmo! Dzisiaj wyczekany przez niektórych SZYBKI OBIAD czyli dla zapracowanych. Makaron z szynką szwarcwaldzką i natką pietruszki.

Jeśli masz do dyspozycji….

  • sprawdzony, gruby makaron – najbardziej pasuje penne lub tagliatelle

DSC_0430_1

  • oliwę z oliwek, koniecznie extra virgin

DSC_0431_1

  • dokup do nich czosnek (3 ząbki wystarczą, resztą możesz odstraszać wampiry), natkę pietruszki i szynkę szwarcwaldzką (być może smacznie będzie też z inną, ale szwarcwaldzka trochę przypomina smakiem łososia, jest idealna do tego dania)

DSC_0429_1

Makaron ugotuj al dente w porządnie osolonej wodzie. Na ciepłą oliwę z oliwek wrzuć pokrojony w ultracienkie plasterki czosnek, szynkę skrojoną w paseczki i posiekaną natkę. Nie podsmażaj całości, bo spalony czosnek zrobi się gorzki – po prostu musi być gorące, a oliwa powinna przejść smakiem i aromatem czosnku oraz szynki.

Ugotowany i dokładnie odcedzony makaron wrzuć na patelnię, chwilę podgrzewaj. Szynka jest dość słona, dlatego najpierw przełóż danie na talerz, potem posmakuj i zdecyduj, czy użyć dodatkowo soli. Najlepsza będzie gruboziarnista sól morska, świeżo zmielona. Obficie zmiel pieprz, tuż przed podaniem. Ja spieszyłam się ze zdjęciami i spieprzyłam co trzeba już po sesji ;). I tym razem danie zostało wykończone dużą ilością zieleniny. Uwielbiam natkę.

Jeśli masz ochotę, to świetny pomysł na obiad z….resztek. Pomidor, oliwki, chili – wszystko się nada, jeśli tylko to lubisz. W oryginale był to przepis na spaghetti aglio olio, ale zawartość lodówki i kuchennych szafek doskonale modyfikuje przepis i weryfikuje konieczność kurczowego trzymania się konkretnych składników.

DSC_0434_1

Smacznego! Makaron z szynką szwarcwaldzką możesz podać także z domowym pesto lub sosem śmietanowym, który odrobinę zrównoważy wyrazisty smak szynki.

 


  • Marta

    ale apetycznie wygląda 🙂 koocham natkę pietruszki 🙂

  • Czosnek koniecznie w parze proszę spożywać ;).

  • Dominika

    Wygląda świetnie i na pewno zrobię ale nie dziś jednak bo dwa dni temu była carbonara a tam bardzo podobne składniki 😀