KUCHNIA

Leczo z cukinią – przepis na najlepsze węgierskie danie.

leczo z cukinią

W oryginale leczo w kuchni węgierskiej jest robione ze smażonych pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem dużej ilości papryki w proszku, jest zatem daniem kuchni wegetariańskiej. W Polsce często dodaje się do niego inne warzywa (stąd leczo z cukinią), a także mięso – najczęściej kiełbasa lub boczek. Właśnie takie leczo (mięsne) pamiętam z dzieciństwa.

Jednogarnkowe dania są idealną opcją, kiedy nie mamy czasu na długie stanie przy garach. To typowo jesienna potrawa. Rozgrzewa i dodaje energii – jest zdrowa i pożywna. Nie dodałam do niej mięsa, uważam że jest zbędne, a jeśli komuś naprawdę bardzo brakuje mięsnego posmaku proponuję skorzystać ze sproszkowanej wędzonej papryki – doskonale oszukuje kubki smakowe! Leczo z cukinią ma wszystko co, czego potrzebujemy jesienią: żywe kolory, porcję witamin i rozgrzewającą formę.

Składniki na leczo z cukinią:

  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kolorowe papryki
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 łyżka słodkiej papryki (w proszku)
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (w proszku)
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 butelka passaty pomidorowej + 2 pomidory
    (w porze letniej passatę można zastąpić 1 kg świeżych pomidorów)

Uwaga: można leczo przygotować bez oleju – całość w kolejności podanej poniżej dusić na wodzie.

Wykonanie:

Na rozgrzany smalec/olej wrzucamy cebulę pokrojoną w wąskie piórka. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty na prasce czosnek i wędzoną paprykę. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną w paski paprykę, słodką oraz ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Na koniec, kiedy papryka odrobinę zmięknie, dokładamy pokrojoną w półplastry cukinię, passatę pomidorową i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.

leczo z cukinią

Bajecznie proste i szybkie danie! Smacznego 🙂

Po więcej przepisów zapraszam na mój fanpage:  fb SIMPLYANNA

Share:
  • MK

    Węgrzy by was wyśmiali za takie danie. Jest to najbardziej mięsożerny naród jaki spotkałem. Wegetarianie i inni tego typu umarliby z głodu na Węgrzech, gdyby jedli to, co miejscowi. Leczo bezmięsne to jak jajecznica bez jaj. W oryginalnym przepisie węgierskim byłaby pewnie któraś kiełbasa paprykowa i wędzona słonina.

    • Oryginalne węgierskie leczo składa się z pomidorów, papryki i cebuli smażonych na smalcu i nie ma w nim mięsa ALE to nie znaczy, że Węgrzy tak jedzą ;).