PRZEPISY I TIPY

Leczo wegańskie z cukinią – przepis na najlepsze węgierskie danie.

leczo wegańskie

W oryginale leczo w kuchni węgierskiej jest robione ze smażonych pomidorów, papryki i cebuli z dodatkiem dużej ilości papryki w proszku, jest zatem daniem kuchni wegetariańskiej. W Polsce często dodaje się do niego inne warzywa (stąd leczo wegańskie z cukinią), a także mięso – najczęściej kiełbasa lub boczek (to już niewegańskie, i u mnie mięsa nie ma). Właśnie takie leczo (mięsne) pamiętam z dzieciństwa.

Jednogarnkowe dania są idealną opcją, kiedy nie mamy czasu na długie stanie przy garach. To typowo jesienna potrawa. Rozgrzewa i dodaje energii – jest zdrowa i pożywna. Nie dodałam do niej mięsa, uważam że jest zbędne, a jeśli komuś naprawdę bardzo brakuje mięsnego posmaku proponuję skorzystać ze sproszkowanej wędzonej papryki – doskonale oszukuje kubki smakowe! Leczo wegańskie z cukinią ma wszystko co, czego potrzebujemy jesienią: żywe kolory, porcję witamin i rozgrzewającą formę.

Składniki na leczo z cukinią:

  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kolorowe papryki
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 łyżka słodkiej papryki (w proszku)
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki (w proszku)
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 butelka passaty pomidorowej + 2 pomidory
    (w porze letniej passatę można zastąpić 1 kg świeżych pomidorów)

Uwaga: można leczo przygotować bez oleju – całość w kolejności podanej poniżej dusić na wodzie.

Wykonanie:

Na rozgrzany smalec/olej wrzucamy cebulę pokrojoną w wąskie piórka. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy wyciśnięty na prasce czosnek i wędzoną paprykę. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojoną w paski paprykę, słodką oraz ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz. Na koniec, kiedy papryka odrobinę zmięknie, dokładamy pokrojoną w półplastry cukinię, passatę pomidorową i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut.

leczo z cukinią

Bajecznie proste i szybkie danie! Smacznego 🙂

Inne wege przepisy na SimplyAnna:

Pierniczki bez jajek i mleka

Sernik jaglany

Jarski bigos

 

Na koniec jeszcze uwaga: to mit, że dania bezmięsne nie dodają energii i powodują niedobory. Dieta wegańska i wegetariańska powinna być tak skomponowana, by dostarczać organizmowi niezbędnych składników.

Po więcej przepisów zapraszam na mój fanpage:  fb SIMPLYANNA

5 comments

  1. MK 8 października, 2017 at 12:33 Odpowiedz

    Węgrzy by was wyśmiali za takie danie. Jest to najbardziej mięsożerny naród jaki spotkałem. Wegetarianie i inni tego typu umarliby z głodu na Węgrzech, gdyby jedli to, co miejscowi. Leczo bezmięsne to jak jajecznica bez jaj. W oryginalnym przepisie węgierskim byłaby pewnie któraś kiełbasa paprykowa i wędzona słonina.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.