KUCHNIA

Kutia wigilijna – jedyna w swoim rodzaju potrawa świąteczna.

kutia wigilijna

Jak świat stary na stołach w czasie świąt goszczą różne potrawy. Mniej lub bardziej tradycyjne – to już zależy od naszego podejścia do kuchni, do świąt i w końcu – do tradycji właśnie. Odkąd sięgam pamięcią na naszym wigilijnym stole nigdy nie było na przykład karpia. Natomiast kutia wigilijna to nasze świąteczne must-eat!

Bigos, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, kompot z suszu, sałatka jarzynowa, ćwikła i kutia wigilijna. Tak wygląda stały zestaw bożonarodzeniowy. Spośród kilkudziesięciu potraw są takie, na które czekam cały rok i nie wyobrażam sobie żeby je jeść w czasie wakacji czy Wielkanocy. Należą do nich: kutia, kluski z makiem, kompot z suszu i nadziewana kaczka. Bo jeśli Boże Narodzenie, to mak. A jeśli mak? To kutia wigilijna! Połączenie pszenicy, miodu, bakalii i maku jest doskonałe pod każdym względem i pieści podniebienie prawie tak dobrze, jak pocałunek kochanka. Kutia najczęściej podawana jest jako gęsta maśtyka, a ja ją wolę w bardziej płynnej formie.

Kutia wigilijna – składniki

  1. pszenica bez łusek – 2 szklanki
  2. mak niebieski – 2 szklanki
  3. miód – 1 szklanka
  4. orzechy włoskie/laskowe – ilość wg uznania
  5. rodzynki – ilość wg uznania
  6. wanilia  1 laska
  7. migdały – ilość wg uznania
  • Pszenicę trzeba wypłukać i namoczyć przez noc w wodzie, żeby zmiękła (uwielbiam pszenicę w kutii!). Zalewamy wrzątkiem (robimy to na oko, ale widzę w przepisach że podaje się 2l wody na szklankę pszenicy). Gotujemy mniej więcej godzinę pod przykryciem. Pszenicę należy odcedzić i ostudzić.
  • Mak także przygotowujemy dzień wcześniej. Zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy do kolejnego dnia. Odcedzony i osączony mak mielimy w maszynce sitkiem z jak najdrobniejszymi oczkami.
  • Rodzynki należy wypłukać, zalać ciepłą wodą. Niech chwilę postoją. Następnie je odsączamy.
  • Sparzone i obrane ze skórki migdały, orzechy siekamy. Można dodać ulubione bakalie – figi, morele itp. ale my przygotowujemy kutię tylko ze składników, które podałam na górze. Z laski wanilii zbieramy delikatnie ziarna.
  • Miód musi być w płynnej formie. Jeśli jest stały, rozpuśćcie go w niewielkiej ilości wody.
  • Wszystkie składniki trzeba wymieszać, a potem się powstrzymywać żeby nie zjeść wszystkiego od razu.

***

 kutia wigilijna

Dziękuję, że tu jesteś! Jeśli podobał Ci się ten wpis, zrób coś dla mnie i:

  • polub mój profil na facebooku TUTAJ
  • udostępnij ten wpis swoim znajomym