KUCHNIA

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami.

kotlety z kaszy gryczanej

„Kasza gryczana? Fuuuj!” Jeszcze rok temu moja reakcja tak wyglądała. Śmierdzące, brzydkie i niesmaczne dziadostwo. Na szczęście nawróciłam się z tej złej drogi i od jakiegoś czasu głoszę zupełnie nową prawdę: kasza gryczana nie tylko pięknie pachnie, ale i wybornie smakuje! Trzeba ją jedynie umiejętnie przygotować. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami dostałam od osoby, u której skosztowałam ich po raz pierwszy. To był strzał w dziesiątkę!

DSC_0476

Jeśli znudziły Ci się schaboszczaki, mielone, bitki i inne mięsne dodatki do najważniejszej polskiej potrawy – ziemniaków – nic prostszego. Kotlety z kaszy gryczanej z dodatkami są zdrowe, pożywne, smaczne i….sam/a sprawdź jakie jeszcze. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz.

Składniki:

– 2 woreczki kaszy gryczanej
– 2 jajka
– 2 cebule
– pół pęczka natki pietruszki
– 10 większych pieczarek
– sól, pieprz, bułka tarta
– olej do smażenia

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę z pieczarkami. Wymieszaj kaszę, drobno posiekaną natkę, cebulę z pieczarkami i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto sypkie możesz uratować dodając trochę bułki tartej. Z tak przygotowanej masy zrób kotlety (jak mielone czyli obtaczamy też w bułce) i smaż na oleju lub oliwie na złoty kolor.

DSC_0476

DSC_0482

Gotowe! Niestety zdjęcia robiłam w nocy z lampą i …. nie wyszły zbyt apetyczne, o czym uprzedzałam Was na facebooku ;).

DSC_0487

DSC_0489

P.S. Moje kotlety były baaardzo sypkie,.


  • Robiłam dzisiaj burgery z kaszy jaglanej, Twoje kotlety są kolejne na liście:)

  • No i proszę! A właśnie główkowałam, co zrobić na drugie 🙂 Zastanawiam się, czy da się zrezygnować z pieczarek, bo tylko tego nie mam aktualnie w kuchni, a sklep daaaaaleko :/

    • Jasne, można do nich dorzucić co Ci się podoba :).

      • Dominika Grzybek

        Od kilku dni chodzi za mną kasza i już wiem co zrobię ! Dziękuję bardzo za super pomysł.

        • Bardzo proszę! Na jednej z grup dostałam radę żeby zamiast bułki tartej dać trochę mąki ziemniaczanej, wtedy niby powinny się bardziej kleić. W smaku są rewelacyjne.