karpatka

Znów na słodko. Na biało. Pod puchem cukru pudru. Dla tych, co góry kochają i dla morze lubiących. Ulubione ciasto mojego teścia. Karpatka.

DSC_0262

Nie oszukujmy się, karpatka to nie jest łatwe ciasto. O ile spód i górę upieczemy sprawnie i szybko z małą szansą na niepowodzenie, tak krem można dokumentnie spieprzyć. Wyjdzie Wam albo zbita kupa albo lejąca galareta albo prawidłowa masa karpatkowa. To co? Kto chętny i odważny?

DSC_0261

 Składniki na ciasto KARPATKA:

1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Masło rozpuść w garnku. Dolej wodę i całość zagotuj, następnie wsyp mąkę i szybko ucieraj drewnianą kulką (nie wiem jak to się nazywa, ale na pewno kojarzycie) aż powstanie gęsta masa. Masę przestudź, wbij do niej jajka, dodaj proszek do pieczenia i zmiksuj. Podziel na dwie części.

Blachę 32 x 23 cm (lub o podobnej powierzchni) posmaruj tłuszczem, obsyp kaszą manną (nie używaj papieru do pieczenia) i rozprowadź jedną część ciasta na blaszce (ciasto jest klejące). Piecz w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut (w trakcie pieczenia nie uchylaj piekarnika bo karpaty szlag trafi). Ostudź ciasto w piekarniku, następnie w ten sam sposób upiecz drugą część. 

karpatka 2

KARPATKA – Składniki na krem:

3 szklanki mleka
300g masła
¾ szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka

Wykonanie:

Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko wymieszaj dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodaj do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotuj (około 1 minuty, budyń będzie gęsty). Pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodawaj stopniowo zimny budyń, nadal miksując. 

Na wystudzone ciasto nałóż masę i przykryj drugą połową. Posyp obficie cukrem pudrem. Potem już tylko się zajadaj. Oby nie dużo, bo ciasto jest ciężkie i może boleć brzuszek ;).

karpatka

Smacznego!

Pssst możesz też sprawdzić przepis na piernik marchewkowy!

6 comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.