KUCHNIA

Drożdżówki z makiem – najlepszy świąteczny przysmak.

drożdżówki z makiem

Ho ho ho! Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nie wiem jak ty, ale ja nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez maku. W naszym rodzinnym menu z pokolenia na pokolenie przekazywane są przepisy na kutię, kluski z makiem, makowca i pyszne drożdżówki z makiem z tego przepisu. Są bez porównania lepsze niż kupione w sklepie, a do tego zrobione samodzielnie dadzą więcej satysfakcji. O znajomości składu i jakości składników chyba nie muszę wspominać.

Drożdżówki z makiem robiłam po raz pierwszy w zeszłym roku. W tym chyba czeka nas kilka porcji, bo są obłętnie pyszne.

UWAGA: MAK Z PRZEPISU NALEŻY PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ

 

 

DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 70 g roztopionego, schłodzonego masła
  • 1 jajko (można pominąć!)
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 25 g drożdży (świeżych)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 250 g maku
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki bakalii (płatki migdałowe, orzechy włoskie, rodzynki,2 łyżki skórki pomarańczowej)
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • ewentualnie, jeśli lubicie: aromat migdałowy/ekstrakt z migdałów

Drożdżówki z makiem można wykończyć cukrem pudrem albo lukrem, obie wersje są pyszne.

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku lub łyżka wrzątku wymieszana z łyżką soku z cytryny

WYKONANIE:

  1. Przygotowanie rozczynu z drożdżami. Na prawidłowy rozczyn należy przygotować: 25 g drożdży, 1 łyżkę cukru, 1/4 szklanki letniego mleka, 3 łyżki mąki pszennej. Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem, dolać ciepłe (ale nie gorące mleko), wmieszać dokładnie mąkę. Rozczyn powinien wyrastać w ciepłym, ciemnym miejscu przez około 20 minut.
  2. Do rozczynu dodajemy resztę składników na ciasto z wyjątkiem masła, które dodajemy na końcu po zmieszaniu pozostałych składników. Ciasto najlepiej wyrobić ręcznie lub za pomocą maszyny do chleba. Powinno być gładkie, można ewentualnie podsypać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i podobnie jak rozczyn odkładamy w ciepłe i ciemne miejsce na około 90 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować na kształt prostokąta około 30 na 50 centymetrów. Nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon i pokroić na kawałki o interesującej nas szerokości (moje drożdżówki miały około 4 cm). Następnie środek drożdżówki przyciskamy podłóżnym przedmiotem, żeby ładnie się uformowała.
  4. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na kwadrans żeby ciasto odpoczęło (można posmarować mlekiem rozmąconym z jajkiem) i piec przez 15-20 minut (zależy od wielkości) w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu.

PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ:

  1. W dniu poprzedzającym pieczenie mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Jeśli używamy maku, który nie był wcześniej mielony, należy go zmielić dwukrotnie.
  2. Po zmieleniu wmieszać pozostałe składniki masy.

Po upieczeniu, drożdżówki pozostawić do wystygnięcia i polukrować lub opruszyć cukrem pudrem.

drożdżówki z makiem

Jeśli podobał Ci się ten wpis, będzie mi miło, jeśli mnie docenisz:

  • zostań ze mną na FACEBOOKU TUTAJ KLIK
  • udostępnij ten wpis innym (NA DOLE)
  • zaglądaj na mój INSTAGRAM KLIK

Po inne przepisy zapraszam do kategorii KUCHNIA.