KUCHNIA

Coleslaw z awokado i nutą grejpfruta.

coleslaw

Dlaczego na zakupy nie powinniśmy chodzić na głodzie? Na pewno znasz to uczucie, kiedy burczy w żołądku, a z półek w markecie uśmiechają się kolejno: śledzie, muffiny, słone masło orzechowe, drożdżówki, mrożona pizza? Doskonale Cię rozumiem, bo do mnie też często puszcza oko akurat to, co nie powinno. Na szczęście tym razem nie byłam głodna, ale miałam ochotę na coś szybkiego, zdrowego i nowego.

Zaplanowana ryba i ryż, potrzebowały godnej zieleniny. Coleslaw z awokado i nutą grejpfruta to genialne połączenie. Znacznie częściej w przepisach znajdziecie sok z cytryny lub pomarańczy.

Niewiele myśląc kupiłam i na tę, znaną na całym świecie surówkę o milionie odcieni, zużyłam:

– główkę sałaty lodowej
– dwie marchewki
– jedno średniej wielkości jabłko
– pół awokado
– pół czerwonej cebuli
– pół pęczka natki pietruski
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– sok z pół cytryny
– sok z ćwiartki grejpfruta
– odrobina soli i pieprzu

1) Popełniłam straszną zbrodnię i po pierwsze do coleslawa dałam sałatę a nie tradycyjną kapustę, a po drugie ją poszatkowałam, bo w tej surówce wszystko powinno być mniej-więcej tej samej wielkości/grubości.
2) Marchew starłam na grubych oczkach, to samo jabłko i awokado.
3) Cebulę pocięłam w możliwie najcieńsze piórka. Dodałam drobno pokrojoną natkę.
4) Posoliłam, odczekałam chwilę i dodałam resztę składników.

coleslaw

Gotowe! Prawda, że banalnie proste? I naprawdę pyszne! I zdrowe! O rany, rany, same zalety. To kiedy robisz surówkę?


  • Zrobilaś mi smaka na grejfruta ;’)

    • Ale takiego z surówką czy cukrem? 🙂

      • Na sam owoc. Nie jem z cukrem, zawsze na hardcora 🙂

  • Jutro jutro bo dziś u mnie wariacja na pesto

  • Widzę, że nareszcie zaprzyjaźniłaś się z awokado 🙂 W takim połączeniu jeszcze go nie jadłam. Zastanawiam się tylko, czy jego smak jest wyczuwalny w tak bogatej asyście.