KUCHNIA

CIASTO CYTRYNOWE – PRZEPIS + FILM

Ciasto cytrynowe jest bardzo proste, smaczne i szybkie do zrobienia. Jeśli lubisz gotować razem z dzieckiem, ten przepis jest idealny. Potrzebujesz tylko kilku składników, jednej miski, miksera i foremki.

Składniki na ciasto cytrynowe:

  • 4 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody oczyszczonej (tę ilość można zmniejszyć, ciasto wyjdzie, ale słabiej urośnie)
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny

Żeby zrobić ciasto cytrynowe, wystarczy Ci 10 minut. W misce zmiksuj jajka, dodaj cukier i miksuj 4-5 minut. Następnie dodaj cukier, miksuj do uzyskania gładkiej masy. Kolejno do miski: wlej 50 ml soku z cytryny, wsyp 200g przesianej mąki pszennej z proszkiem i sodą. Miksuj chwilę, następnie wlewaj olej wąską strużką do uzyskania jednorodnej masy. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny.

Gotowe ciasto przelej do foremki nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną.

Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

 

Share: